Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Błyskawiczne gołąbki bez zawijania. Szybki sposób na tani obiad

Błyskawiczne gołąbki bez zawijania. Szybki sposób na tani obiad

Gołąbki bez zawijania
canva/Tatiana Volgutova

Gołąbki lubi wielu smakoszy. Tradycyjnie przyrządza się je, zawijając farsz w kapuściane liście. Wymaga to nieco wprawy i odpowiedniego przygotowania kapusty. Tym razem mamy dla was przepis, w którym nie będzie to konieczne. Zamiast formować zgrabne rulony, posiekamy kapustę pekińską i wyrobimy kotlety z jej dodatkiem. Będzie równie smacznie i dużo szybciej.

Gołąbki w każdym domu przyrządza się nieco inaczej. Jedni serwują mięsny specjał z sosem pomidorowym, podczas gdy inny preferują wersję jarską. Receptura bez zawijania również pozwoli wam przyrządzić niezwykle aromatyczne i sycące danie. Spróbujcie koniecznie.

Przepis na wyśmienite gołąbki bez zawijania

Składniki:

  • 800 g mięsa wieprzowego np. łopatki

  • 700 g kapusty pekińskiej

  • 1 większa cebula

  • 2 jaja

  • pół szklanki kaszy manny

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego

  • pół łyżeczki pieprzu

  • 2 ziarna ziela angielskie

  • 2 liście laurowe

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 3 łyżki mąki pszennej + do obtoczenia gołąbków

  • olej rzepakowy do smażenia

  • sól w ilości do smaku

Przygotowanie:

Kapustę pekińską oczyszczamy i siekamy. Przenosimy ją do miski i posypujemy szczyptą soli. Naczynie odstawiamy na bok. Cebulę obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Podsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju do zrumienienia.

Mięso mielimy w maszynce, korzystając z sitka o średnich oczkach. Mięso łączymy z kapustą i przestudzoną cebulą. Wbijamy jajka, a następnie wsypujemy kaszę mannę, czosnek niedźwiedzi, słodką paprykę, pieprz i łyżeczkę soli.

Wyrabiamy masę dłońmi i formujemy z niej kotlety. Obtaczamy je w mące pszennej. Na patelni ponownie rozgrzewamy porcję oleju. Obsmażamy tak przygotowane gołąbki, a następnie przekładamy je do dużego garnka. Zalewamy je wrzątkiem i wrzucamy przyprawy w kawałkach. Wsypujemy także czosnek granulowany.

Gotujemy przez 30 minut na niewielkim ogniu. Wyjmujemy mięso na talerz, a do wody dodajemy koncentrat pomidorowy. Dokładnie łączymy składniki. W miseczce mieszamy mąkę z wodą.

Powstałą zawiesiną zagęszczamy sos. Doprawiamy go do smaku, a następnie mięso z powrotem umieszczamy w garnku. Gotujemy jeszcze przez 10 minut. Podajemy z kaszą lub ryżem. Smacznego.

Gołąbki w każdej odsłonie są pyszne
Gołąbki w każdej odsłonie są pyszne

Źródło zdjęcia: canva/OlgaKN

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: stronakuchni

Zapraszamy na nasz Instagram