Jaka surówka najlepiej pasuje do ryby?
Chcecie podać rybę, ale nie wiecie, z czym będzie smakowała najlepiej? Przychodzimy z pomocą z naszym poradnikiem na temat surówek. Wiemy, które warzywne kompozycje podkreślą delikatny smak rybiego mięsa, nie przytłaczając go. Sprawdźcie nasze propozycje koniecznie.
Surówki od zawsze gościły na naszych stołach jako zdrowe i smaczne dodatki do schabowych czy kotletów mielonych. Przyrządza się je szybko, a nierzadko doskonale podkreślają smak podanych z nimi mięs. Sprawdzają się też oczywiście przy kompozycjach z zamiennikami czy roślinnymi pulpetami z gotowanych strączków.
Jaką surówkę warto dodać do ryby?
Z rybą dobrze komponują się zarówno wytrawne, jak i słodkie surówki. Doskonała będzie klasyczna marchewka z jabłkiem. Zamiast pomarańczowego korzenia możecie też podać seler. Warzywo to sprawdzi się też w wytrawnej kompozycji z dodatkiem pora.
Sam por także będzie pasował do rybnych dań. Wystarczy go poszatkować i doprawić jogurtem naturalnym z solą i pieprzem. Uważajcie tylko na ilość sosu — nie chcemy, by jego nadmiar przyćmił smak warzyw.
Delikatność ryby najlepiej jednak podkreślą surówki na bazie kapusty – surowej lub kiszonej. Sprawdzi się nawet najprostsza wersja, czyli kiszona kapusta wprost z beczki. Smaczna będzie też czerwona kapusta z marchewką i rodzynkami, skropiona oliwą wraz z przyprawami.
Najlepsza surówka z kapusty kiszonej
Najsmaczniej z rybą skomponuje się kapusta kiszona podana wraz z marchewką, jabłkiem i groszkiem. Aby ją zrobić, potrzebujemy pół kilo kapusty zasypać łyżeczką cukru i zmieszać ją z małą puszką groszku konserwowego oraz pokrojonym w kostkę słodkim jabłkiem.
Za sos wystarczy dobry olej lub oliwa z oliwek. Doprawiamy kompozycję jedynie sola i pieprzem. Wychodzi lekka, wspaniale chrupiąca i przyjemnie słodka z odrobiną ostrzejszej nuty. Spróbujcie, a już nigdy nie podacie samej kiszonej.
Źródło zdjęcia: canva/marekuliasz
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: gotujmy, beszamel.se