Smakosze.pl Porady Co zrobić, aby tatar nie ciemniał? Wystarczy wlać do niego 1 popularny produkt
canva/bonchan

Co zrobić, aby tatar nie ciemniał? Wystarczy wlać do niego 1 popularny produkt

29 czerwca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Wiecie, co należy zrobić, aby tatar nie ciemniał? Wystarczy wlać do niego jeden popularny produkt, a mianowicie odrobinę soku z cytryny. Skutecznie powstrzyma on utlenianie się mięsa, co w sumie nie jest procesem szkodliwym dla naszego zdrowia, jednak odbiera potrawie apetyczny wygląd. Poznajcie też inne skuteczne sposoby, które zapobiegną ciemnieniu wołowiny.

Tatar, czyli befsztyk tatarski robiony jest z surowej, rozdrobnionej wołowiny, którą miesza się z żółtkiem, oliwą i przyprawami. W potrawie tej ważna jest świeżość mięsa, ponieważ jemy ją bez obróbki termicznej.

Idealne mięso na tatar powinno być chude, miękkie i świeże. Zwykle wykorzystuje się do tego udziec, szynkę, polędwicę lub ligawę. Co warto zaznaczyć — tatar spożywa się na surowo, bez obróbki termicznej, dlatego tak ważne jest, aby przed jego przygotowaniem zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso.

Po przyrządzeniu tatar często zmienia kolor. Nie jest to oznaką zepsucia potrawy, ale naturalnego procesu utleniania. Przy dostępie tlenu wołowina zmienia bowiem barwę z krwistoczerwonej na szaro-brunatną. Nie jest to szkodliwe dla naszego organizmu, ale z pewnością taki tatar nie wygląda zbyt apetycznie. Czy jednak można zapobiec ciemnieniu tatara?

W jaki sposób ustrzec tatar przed ciemnieniem?

By tatar nie ciemniał, wystarczy dodać do niego odrobinę soku z cytryny. Ma on kwaśny odczyn i zawiera witaminę C, co spowalnia proces zmiany koloru mięsa.

Ważne też jest, by rozdrobnionego mięsa na tatar nie mieszać z posiekaną cebulą. Sok z cebuli zawiera bowiem składniki, które przyspieszają utlenianie barwników mięsa i jego odbarwianie. Dlatego cebulę dodajcie do tatara tuż przed podaniem.

Warto też zwrócić uwagę, że wołowina ciemnieje powierzchniowo, przy kontakcie z tlenem. Dlatego po przyrządzeniu tatar warto szczelnie przykryć folią aluminiową lub spożywczą, a także wymieszać go przed podaniem.

Składniki na tatar

Na tatar należy wybierać najlepszej jakości wołowinę. Im mięso będzie chudsze i delikatniejsze, tym tatar będzie smaczniejszy. Na tatar najlepiej więc nadaje się polędwica, ligawa, udziec i szynka.

Posiekane lub zmielone mięso należy wymieszać z żółtkiem i oliwą i dobrze przyprawić solą i pieprzem. Można też użyć musztardy i sosu worcestershire.

Dobrymi dodatkami do tatara są: cebula, ogórki konserwowe, kapary, marynowane grzyby, a także oliwki, marynowane cebulki.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na klasyczny tatar , a także na tatar z suszonych pomidorów .

sok z cytryny
canva/Valeriia Sviridova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy, tupytaj

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy