Co zrobić, aby tatar nie ciemniał? Wystarczy wlać do niego 1 popularny produkt
Wiecie, co należy zrobić, aby tatar nie ciemniał? Wystarczy wlać do niego jeden popularny produkt, a mianowicie odrobinę soku z cytryny. Skutecznie powstrzyma on utlenianie się mięsa, co w sumie nie jest procesem szkodliwym dla naszego zdrowia, jednak odbiera potrawie apetyczny wygląd. Poznajcie też inne skuteczne sposoby, które zapobiegną ciemnieniu wołowiny.
Tatar, czyli befsztyk tatarski robiony jest z surowej, rozdrobnionej wołowiny, którą miesza się z żółtkiem, oliwą i przyprawami. W potrawie tej ważna jest świeżość mięsa, ponieważ jemy ją bez obróbki termicznej.
Idealne mięso na tatar powinno być chude, miękkie i świeże. Zwykle wykorzystuje się do tego udziec, szynkę, polędwicę lub ligawę. Co warto zaznaczyć — tatar spożywa się na surowo, bez obróbki termicznej, dlatego tak ważne jest, aby przed jego przygotowaniem zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso.
Po przyrządzeniu tatar często zmienia kolor. Nie jest to oznaką zepsucia potrawy, ale naturalnego procesu utleniania. Przy dostępie tlenu wołowina zmienia bowiem barwę z krwistoczerwonej na szaro-brunatną. Nie jest to szkodliwe dla naszego organizmu, ale z pewnością taki tatar nie wygląda zbyt apetycznie. Czy jednak można zapobiec ciemnieniu tatara?
W jaki sposób ustrzec tatar przed ciemnieniem?
By tatar nie ciemniał, wystarczy dodać do niego odrobinę soku z cytryny. Ma on kwaśny odczyn i zawiera witaminę C, co spowalnia proces zmiany koloru mięsa.
Ważne też jest, by rozdrobnionego mięsa na tatar nie mieszać z posiekaną cebulą. Sok z cebuli zawiera bowiem składniki, które przyspieszają utlenianie barwników mięsa i jego odbarwianie. Dlatego cebulę dodajcie do tatara tuż przed podaniem.
Warto też zwrócić uwagę, że wołowina ciemnieje powierzchniowo, przy kontakcie z tlenem. Dlatego po przyrządzeniu tatar warto szczelnie przykryć folią aluminiową lub spożywczą, a także wymieszać go przed podaniem.
Składniki na tatar
Na tatar należy wybierać najlepszej jakości wołowinę. Im mięso będzie chudsze i delikatniejsze, tym tatar będzie smaczniejszy. Na tatar najlepiej więc nadaje się polędwica, ligawa, udziec i szynka.
Posiekane lub zmielone mięso należy wymieszać z żółtkiem i oliwą i dobrze przyprawić solą i pieprzem. Można też użyć musztardy i sosu worcestershire.
Dobrymi dodatkami do tatara są: cebula, ogórki konserwowe, kapary, marynowane grzyby, a także oliwki, marynowane cebulki.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na klasyczny tatar , a także na tatar z suszonych pomidorów .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi? Wystarczy sięgnąć po 1 dodatek
-
Bób jada się ze skórką czy bez? Odpowiedź zaskakuje, mało kto zdawał sobie sprawę
-
Kotlety schabowe po chłopsku. Nowa wersja klasycznego specjału
Źródło: newsy.gotujmy, tupytaj