Okrasa ma wręcz genialny patent na tatara. Podaje go z niezwykłym musem
Karol Okrasa ma wręcz genialny patent na tatara. Podaje go z niezwykłym musem przygotowanym z marynowanych grzybów. Całość smakuje nadzwyczajnie i wygląda bardzo elegancko. Taką przystawką możecie nawet gości. Sprawdźcie, jak ją przygotować.
Tatar czy inaczej befsztyk tatarski jest przystawką, czy też zimną przekąską przygotowywaną z dobrej jakości wołowiny. Najlepiej zrobić ją z polędwicy wołowej, ale można też z ligawy. Mięso powinno się drobno posiekać, choć zazwyczaj przepuszcza się je przez maszynkę do mielenia. Potem miesza się je z posiekaną cebulą, żółtkiem i oliwą i doprawia.
Jednak powyższy sposób to klasyka, a Karol Okrasa opracował swoją recepturę na wyjątkowy tatar. Serwuje go bowiem na musie z marynowanych podgrzybków. Całość smakuje naprawdę niesamowicie.
Przepis Okrasy na tatara na musie grzybowym
Składniki:
na tatar:
30 dag polędwicy lub ligawy wołowej
6 łyżek oleju słonecznikowego
2 ogórki kiszone
1 cebula
2 łyżki kaparów
sól, pieprz
na mus:
ok. 10 dag marynowanych podgrzybków
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka ostrej musztardy
100 ml oliwy z oliwek
1 cytryna
Przygotowanie tatara z musem
Mięso drobno posiekaj lub przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodaj do niego część oleju i wymieszaj je na gładką masę. Przełóż do miski, przykryj, wstaw do lodówki.
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Tak samo posiekaj ogórki kiszone. Kapary osącz, pokrój w nieco większą kostkę.
Mięso wymieszaj z odrobiną oleju. Dodaj do niego część rozdrobnionych cebuli, ogórka i kaparów. Wymieszaj, przykryj, wstaw do lodówki.
Na mus do osączonych grzybów dodaj miód, musztardę i trochę soku z cytryny. Zblenduj na gładką masę, dodając oliwę.
Z mięsnej masy uformuj nieduże kulki. Na talerz wyłóż mus z podgrzybków, ułóż na nim kulki tatara. Talerz udekoruj pozostałymi kaparami, ogórkami i cebulą. Całość oprósz solą i pieprzem.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na tatar z suszonych pomidorów. Dowiesz się też, co zrobić, by tatar nie zmieniał koloru.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. Koniecznie pamiętaj o 3 zasadach
Pikantne ogórki małosolne z miodem i chili. 100 razy lepsze od tradycyjnych
Źródło: kuchnialidla