Smakosze.pl
Karol Okrasa, tatar

TRICOLORS/East News, canva/neiljlangan

Okrasa ma wręcz genialny patent na tatara. Podaje go z niezwykłym musem

23 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Karol Okrasa ma wręcz genialny patent na tatara. Podaje go z niezwykłym musem przygotowanym z marynowanych grzybów. Całość smakuje nadzwyczajnie i wygląda bardzo elegancko. Taką przystawką możecie nawet gości. Sprawdźcie, jak ją przygotować.

Tatar czy inaczej befsztyk tatarski jest przystawką, czy też zimną przekąską przygotowywaną z dobrej jakości wołowiny. Najlepiej zrobić ją z polędwicy wołowej, ale można też z ligawy. Mięso powinno się drobno posiekać, choć zazwyczaj przepuszcza się je przez maszynkę do mielenia. Potem miesza się je z posiekaną cebulą, żółtkiem i oliwą i doprawia.

Największy błąd, jaki można popełnić, gotując rosół. Eksperci odradzają popularną w Polsce metodę

Największy błąd, jaki można popełnić, gotując rosół. Eksperci odradzają popularną w Polsce metodę

CZYTAJ DALEJ

Jednak powyższy sposób to klasyka, a Karol Okrasa opracował swoją recepturę na wyjątkowy tatar. Serwuje go bowiem na musie z marynowanych podgrzybków. Całość smakuje naprawdę niesamowicie.

Przepis Okrasy na tatara na musie grzybowym

Składniki:

na tatar:

  • 30 dag polędwicy lub ligawy wołowej

  • 6 łyżek oleju słonecznikowego

  • 2 ogórki kiszone

  • 1 cebula

  • 2 łyżki kaparów

  • sól, pieprz

na mus:

  • ok. 10 dag marynowanych podgrzybków

  • 1 łyżeczka miodu

  • 1 łyżeczka ostrej musztardy

  • 100 ml oliwy z oliwek

  • 1 cytryna

Przygotowanie tatara z musem

Mięso drobno posiekaj lub przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodaj do niego część oleju i wymieszaj je na gładką masę. Przełóż do miski, przykryj, wstaw do lodówki.

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Tak samo posiekaj ogórki kiszone. Kapary osącz, pokrój w nieco większą kostkę.

Mięso wymieszaj z odrobiną oleju. Dodaj do niego część rozdrobnionych cebuli, ogórka i kaparów. Wymieszaj, przykryj, wstaw do lodówki.

Na mus do osączonych grzybów dodaj miód, musztardę i trochę soku z cytryny. Zblenduj na gładką masę, dodając oliwę.

Z mięsnej masy uformuj nieduże kulki. Na talerz wyłóż mus z podgrzybków, ułóż na nim kulki tatara. Talerz udekoruj pozostałymi kaparami, ogórkami i cebulą. Całość oprósz solą i pieprzem.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na tatar z suszonych pomidorów. Dowiesz się też, co zrobić, by tatar nie zmieniał koloru.

grzyby marynowane

canva/BurAnd

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnialidla

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

por

Przepisy

Jednogarnkowa potrawka gruzińska z warzywami. Prosty sposób na zieloną część pora

Czytaj więcej >
Wyjątkowa zupa z jabłek

Przepisy

Wyjątkowa zupa z jabłek. Jabłczanka zachwyca konsystencją i zapachem

Czytaj więcej >

Przepisy

Co można zrobić z morwy czarnej? 2 pomysły na pyszne i zdrowe przetwory

Czytaj więcej >

Przepisy

Wybitne ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem Ewy Wachowicz. Kucharka stosuje sprytny patent na najlepszy smak

Czytaj więcej >

Przepisy

Koniec z uciążliwym wyrabianiem. Ciocia Mariola pokazała najlepszy patent na ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >

Przepisy

Boski rosół zrobisz nawet bez mięsa. Wystarczy 1 prosty trik. Zupa będzie aromatyczna i przepyszna

Czytaj więcej >