Okrasa ma wręcz genialny patent na tatara. Podaje go z niezwykłym musem
![Karol Okrasa, tatar](https://images.iberion.media/images/1920/6g_QLSFK_Xdeo_Ku65hkv_H6zp_Projekt_bez_tytulu_2022_06_23_T161703_134_358d3e58ec.jpg)
Karol Okrasa ma wręcz genialny patent na tatara. Podaje go z niezwykłym musem przygotowanym z marynowanych grzybów. Całość smakuje nadzwyczajnie i wygląda bardzo elegancko. Taką przystawką możecie nawet gości. Sprawdźcie, jak ją przygotować.
Tatar czy inaczej befsztyk tatarski jest przystawką, czy też zimną przekąską przygotowywaną z dobrej jakości wołowiny. Najlepiej zrobić ją z polędwicy wołowej, ale można też z ligawy. Mięso powinno się drobno posiekać, choć zazwyczaj przepuszcza się je przez maszynkę do mielenia. Potem miesza się je z posiekaną cebulą, żółtkiem i oliwą i doprawia.
Jednak powyższy sposób to klasyka, a Karol Okrasa opracował swoją recepturę na wyjątkowy tatar. Serwuje go bowiem na musie z marynowanych podgrzybków. Całość smakuje naprawdę niesamowicie.
Przepis Okrasy na tatara na musie grzybowym
Składniki:
na tatar:
30 dag polędwicy lub ligawy wołowej
6 łyżek oleju słonecznikowego
2 ogórki kiszone
1 cebula
2 łyżki kaparów
sól, pieprz
na mus:
ok. 10 dag marynowanych podgrzybków
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka ostrej musztardy
100 ml oliwy z oliwek
1 cytryna
Przygotowanie tatara z musem
Mięso drobno posiekaj lub przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodaj do niego część oleju i wymieszaj je na gładką masę. Przełóż do miski, przykryj, wstaw do lodówki.
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Tak samo posiekaj ogórki kiszone. Kapary osącz, pokrój w nieco większą kostkę.
Mięso wymieszaj z odrobiną oleju. Dodaj do niego część rozdrobnionych cebuli, ogórka i kaparów. Wymieszaj, przykryj, wstaw do lodówki.
Na mus do osączonych grzybów dodaj miód, musztardę i trochę soku z cytryny. Zblenduj na gładką masę, dodając oliwę.
Z mięsnej masy uformuj nieduże kulki. Na talerz wyłóż mus z podgrzybków, ułóż na nim kulki tatara. Talerz udekoruj pozostałymi kaparami, ogórkami i cebulą. Całość oprósz solą i pieprzem.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na tatar z suszonych pomidorów. Dowiesz się też, co zrobić, by tatar nie zmieniał koloru.
![grzyby marynowane](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/3lgmsPKRdSU6q0LEK2Wf2G/7621df03a0421dcefb85226c88dadc55/Projekt_bez_tytu__u_-_2022-06-23T164737.562.jpg)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. Koniecznie pamiętaj o 3 zasadach
Pikantne ogórki małosolne z miodem i chili. 100 razy lepsze od tradycyjnych
Źródło: kuchnialidla
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![Ania Starmach](https://images.iberion.media/images/origin/warzywa_4825f6867e.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![faszerowany mięsem ziemniak](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_faszerowane_0597d12534.jpg)
![krojenie kurczaka](https://images.iberion.media/images/origin/kurczak1_47248bcaf9.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![placki z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/placki_5e935674b4.jpg)
![ketchup](https://images.iberion.media/images/origin/ketchup_z_cukinii_9660106c36.jpg)
![Edward Miszczak, Taniec z Gwiazdami](https://images.iberion.media/images/origin/taniec_z_gwiazdami_1_58fdf844cd.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![policja, pożar](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T111622_230_f57e9eea50.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Chrapanie może być objawem niedoczynności tarczycy.](https://images.iberion.media/images/origin/11_cc6858dc63.jpg)
![SearchGPT](https://images.iberion.media/images/origin/Search_GPT_2_fot_screen_Open_Ai_Beata_Zawadzka_EN_93670a16d3.png)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![Owoce i warzywa](https://images.iberion.media/images/origin/Owoce_i_warzywa_be0d30aa9b.jpg)
![Ewa Zajączkowska-Hernik](https://images.iberion.media/images/origin/You_Tube_94c67b177a.jpg)
![upał](https://images.iberion.media/images/origin/EN_01625688_0069_1_9b5eeea159.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![kolonie](https://images.iberion.media/images/origin/kolonie_pociag_cd32d58cbc.jpg)