Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Co zrobić z obierek po marchewce?
Renata Materlińska
Renata Materlińska 17.11.2021 01:00

Co zrobić z obierek po marchewce?

obierki z marchewki
canva/CatLane

Większość warzyw obieramy przed wykorzystaniem w kuchni. Obierki zwykle lądują w koszu na śmieci. A szkoda, bo można dać im drugie życie i przerobić je na coś smacznego. Zobaczcie, co można zrobić z obierek po marchewce. Będziecie mile zaskoczeni.

Marchewka jest jednym z najzdrowszych warzyw. Kryje w sobie dużo beta-karotenu, witamin i błonnika. Te wartościowe składniki znajdują się nie tylko w soczystym miąższu, ale też w skórce marchewki. Ba, w skórce i tuż pod nią jest ich najwięcej. To dlatego naprawdę szkoda wyrzucać marchewkowe obierki.

By jednak obierki nadawały się do spożycia, muszą być czyste. Nim więc zaczniesz obierać marchewkę, najpierw dokładnie wyszoruj ją szczoteczką, a potem opłucz. Oczywiście najlepiej byłoby sięgnąć po marchew ekologiczną, z upraw bez nawozów.

Co zrobić z obierek po marchewce?

Czyste, marchewkowe obierki możesz szybko przerobić na pożywne placuszki. Wymieszaj je tylko z mąką, jajkiem, odrobiną mleka i przyprawami. Po usmażeniu na oleju staną się niezwykle chrupiące. Podaj je np. z sosem czosnkowym albo na słodko, posypane cukrem.

Obierki z marchewki możesz też dodać do gotującej się zupy lub ugotować z ich dodatkiem bulion. Zamiast więc je wyrzucać, wsyp do foliowego woreczka i zamroź. Użyj przy najbliższej okazji lub gdy właśnie zabraknie ci marchewki.

Mamy też dobrą wiadomość dla przekąskowiczów. Z obierek po marchewce da się przygotować chrupiące chipsy. Jak? Wystarczy osuszyć je papierowym ręcznikiem, oprószyć przyprawami, skropić olejem i wymieszać. Obierki rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 15-20 min w 180 st. C.

Smaczne liście

Odradzamy jednak jedzenie obierek z wczesnej marchewki. Zwykle jest ona uprawiana na mocno nawożonej glebie, a w skórce kumuluje się najwięcej nawozów.

Z wczesnej marchewki można jednak zjeść liście. Da się z nich zrobić sos w rodzaju pesto. Dokładnie umyte, trzeba posiekać i wsypać do miski. Dodać trochę czosnku, pestek słonecznika, oliwy oraz wody i całość zblendować. Takie pesto możesz podać do makaronu lub doprawić nim sałatkę.

Na naszej stronie znajdziesz też inne porady dotyczące użytecznych skórek. Zobacz, co możesz zrobić ze skórek pomarańczy, a także jak wykorzystać obierki po ziemniakach.

placuszki z obierek marchewki
placuszki z obierek marchewki

Źródło zdjęcia: canva/Froggery

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: porady.interia, dompelenpomyslow

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Marchewka Zupa