Praktyczne zastosowania skórki pomarańczy w domu
Cytrusy kuszą orzeźwiającym smakiem i dużą porcją zdrowia. Jesienią i zimą jemy ich więcej niż zwykle, bo mają przystępniejsze ceny i bardziej dbamy o swoją odporność. A gdy już zjecie, taką pomarańczę, nie wyrzucajcie jej skórki. Poznajcie praktyczne zastosowania skórki pomarańczy w domu.
Skórka z pomarańczy, podobnie zresztą, jak i z innych cytrusów, nie tylko ładnie pachnie, ale ma też właściwości bakteriobójcze. Zamiast więc ją wyrzucać, można wykorzystać w kuchni i nie tylko. Na bazie skórki z pomarańczy warto przygotować środki czyszczące osady i plamy, a także dobrze radzące sobie z pleśnią.
Praktyczne zastosowania skórki pomarańczy w domu
Jeśli zastanawiasz się jak usunąć plamy ze zlewu, wypróbuj trick ze skórką z pomarańczy. Przetrzyj nią oczyszczony zlew, a osady znikną. Do usuwania większych zabrudzeń możesz użyć skórki pomarańczy maczanej w soli. Taki czyścik poradzi sobie też z zabrudzeniami na desce do krojenia czy osadami łazienkowymi.
Gdy wrzucisz skórkę z pomarańczy do zmywarki, naczynia zyskają ładny połysk bez osadu. Skórki z pomarańczy i kilka łyżek soli pomogą też usunąć osad, który pozostał w dzbanku do kawy. Wrzuć je tylko do dzbanka, zamknij i kilka razy energicznie potrząśnij, wykonując okrężne ruchy.
Na bazie skórki pomarańczowej możesz też przygotować uniwersalny środek czyszczący. Wrzuć skórki cytrusowe do słoika z octem, odstaw na tydzień. Potem płyn przelej do butelki z atomizerem i używaj do czyszczenia kuchni i łazienki. Zapach octu nie będzie tak wyczuwalny, bo przyćmi go aromat cytrusów.
Poza tym na bazie skórki pomarańczowej możesz też przygotować odświeżacz powietrza. Kilka skórek wrzuć do garnka z wodą, dodaj trochę ekstraktu z wanilii, zmielone goździki, laskę cynamonu i 2 łyżki octu. Całość zagotuj i stosuj do odświeżania powietrza.
Skórka do potraw
Skórkę z pomarańczy można też wykorzystać do napojów czy jako przyprawę. Tu jednak lepiej sięgnąć po skórkę z pomarańczy ekologicznych, bo nie zawiera tyle chemii. Ewentualnie skórkę ze zwykłej pomarańczy można przed obraniem dobrze wyszorować, opłukać i sparzyć wrzątkiem. W ten sposób usuniesz dużą część substancji zabezpieczających przed pleśnieniem.
Skórkę z pomarańczy możesz dodać do herbaty czy kawy, dzięki czemu nabiorą orzeźwiającego aromatu. Wysuszoną skórkę z cytrusów można zmielić na proszek, wymieszać z solą lub pieprzem i otrzymać aromatyczną przyprawę. Sproszkowaną skórką można też wzbogacać koktajle czy inne napoje.
Na naszej stronie znajdziesz też wiele innych porad przydatnych w kuchni. Zobacz, jak szybko wyczyścić deskę do krojenia, a także co zrobić, gdy ość stanie w gardle.
Źródło zdjęcia: canva/pixelshot
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: lifehacking, o2