Smakosze.pl Porady Co zrobić żeby bakłażan nie był gorzki? Niezawodny sposób na idealny smak
canva/Qwart

Co zrobić żeby bakłażan nie był gorzki? Niezawodny sposób na idealny smak

11 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Wiecie, co zrobić, żeby bakłażan nie był gorzki? Zdradzimy wam niezawodny sposób na jego idealny smak. Dzięki temu być może to warzywo zacznie częściej gościć na waszych stołach. Idealnie bowiem nadaje się do pieczenia i smażenia, można je też dodawać do sałatek.

Bakłażan zachwyca swoim fioletowym kolorem, ale jednak jeszcze nie zawojował naszych podniebień. Ma delikatny smak, z którego często przebijają gorzkawe nuty. Może dlatego sięgamy po niego dość rzadko. A szkoda, bo to niskokaloryczne warzywo może urozmaicić nasze codzienne menu.

Co zrobić, żeby bakłażan nie był gorzki? Niezawodny sposób na idealny smak

Choć bakłażan nie ma wyraźnego smaku, często czuć jednak w nim goryczkę. Jest na tyle przeszkadzająca, że niektórzy rezygnują w ogóle z tego warzywa. A nieprzyjemnej goryczki można się pozbyć w prosty sposób.

Bakłażan wystarczy pokroić w plastry i posypać dość obficie solą. Warzywo trzeba odstawić na ok. 30 minut i po tym czasie spłukać sól pod bieżącą wodą. Sól wyciągnie z bakłażana niepożądaną goryczkę, która zostanie zmyta wodą. Potem plastry bakłażana należy dokładnie osuszyć przy pomocy papierowych ręczników.

Ważne wskazówki dotyczące przygotowania bakłażana

Miąższ bakłażana jest dość luźny, co sprzyja wchłanianiu tłuszczu przez to warzywo. Jest to szczególnie zauważalne w czasie smażenia. Aby ograniczyć ten problem, po osuszeniu bakłażana, warto go ponownie oprószyć solą.

Plastry bakłażana można wykorzystać do przygotowania musaki czy innych zapiekanek. Wcześniej można je obsmażyć lub zrumienić na suchej patelni. Dzięki temu warzywo zyska wyraźniejszy smak.

Zamiast smażyć bakłażana na dużej ilości tłuszczu, można posmarować jego plastry olejem, co ułatwi ładne zrumienienie warzywa.

Dobrym pomysłem na przyrządzenie bakłażana jest usmażenie go w tradycyjnej panierce. Jego miąższ staje się wtedy niezwykle kremowy. Ponieważ warzywo wchłania wtedy sporo tłuszczu, należy je po usmażeniu osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Jeśli szukasz dokładnych receptur na potrawy z bakłażana, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tu np. przepis na zapiekankę z bakłażana , a także na kotlety z bakłażana .

bakłażan
bakłażan

Źródło zdjęcia: canva/romiri

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku, kuchnia.wp

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy