Babka gotowana, czyli ciasto bez pieczenia na Wielkanoc. Cudowny pomysł na deser
Przedstawiamy wam cudowny pomysł na deser. Jest nim babka gotowana, czyli ciasto bez pieczenia idealne na Wielkanoc. Zamiast piec ciasto w piekarniku, tym razem ugotujesz je w garnku. Dzięki temu będzie doskonale wyrośnięte i idealnie wilgotne.
Babka jest typowym ciastem wielkanocnym. Piaskowa, cytrynowa czy drożdżowa nie tylko doskonale dekoruje świąteczny stół, ale też wybornie smakuje. Lubią ją duzi i mali, za delikatność, miękkość i wilgotność. Dziś jednak przedstawimy wam przepis na wyjątkowo wilgotne ciasto wprost z garnka.
Babka gotowana, czyli ciasto bez pieczenia na Wielkanoc. Cudowny pomysł na deser
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
4/5 szklanki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
6 jajek
4/5 szklanki cukru drobnego
250 g masła
2 łyżki wódki
kilka kropel olejku cytrynowego lub waniliowego
masło i tarta bułka do formy
Przygotowanie babki
Mąkę pszenną wymieszaj z ziemniaczaną, a także z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Przesiej do miski.
Białka oddziel od żółtek. Żółtka zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Pod koniec miksowania dodaj do nich roztopione i przestudzone masło.
Masę żółtkową zmiksuj z wódką i olejkiem, a potem miksuj ją dalej, dodając do niej stopniowo mąkę z dodatkami. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj jej połowę do ciasta, delikatnie wymieszaj. Potem dodaj pozostałą pianę i całość znów delikatnie wymieszaj. Formę do babki gotowanej wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką. Przełóż do niej ciasto, wyrównaj powierzchnię.
Formę na babkę przykryj przykrywką z zestawu. Duży garnek napełnij do połowy gorącą wodą, wstaw do niego formę z ciastem. Garnek przykryj, wodę zagotuj.
Ciasto gotuj 90 minut, licząc od momentu zagotowania się wody. W czasie gotowania nie zdejmuj pokrywki.
Po ugotowaniu babkę wyjmij z garnka, zdejmij pokrywkę. Gdy babka odparuje, wyjmij ją z formy i wystudź na kratce. Ciasto możesz polać ulubioną polewą lub polukrować.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na babkę czekoladową, a także recepturę na babkę migdałową.
Źródło zdjęcia: canva/vinicef
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak usmażyć jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy niezawodny patent, zapomnij o oleju
Obłędnie chrupiące placki ziemniaczane bez jajek i mąki. Prosty przepis na obiad
Najlepsza na świecie panierka do schabowych bez jajka. Tego smaku nie da się zapomnieć
Źródło: aniagotuje, mojewypieki