Lepsze niż schabowe i mielone - bosko chrupiące kotlety z bakłażana
Masz już dość mięsa, ale lubisz kotlety? W takim razie smacznie cię dziś uraczymy. Proponujemy bosko chrupiące kotlety z bakłażana. Są lepsze niż schabowe i mielone i dosłownie rozpływają się w ustach. Usmaż je, a przekonasz się, że tak delikatnych kotletów jeszcze nie jadłaś.
Warzywne kotlety są zdecydowanie zdrowsze niż tradycyjne, mięsne. Nie dostarczają nasyconych tłuszczów, cholesterolu, ani białka, którego też często mamy w diecie nadmiar. A kotlety przygotowane z bakłażana są naprawdę wyjątkowe. Niektórzy uważają nawet, że są tak delikatne, jak mięso ryby. Sprawdź, jak posmakują twojej rodzinie.
Lepsze niż schabowe i mielone — bosko chrupiące kotlety z bakłażana
Składniki:
2 średniej wielkości bakłażany
zioła prowansalskie
1/2 szklanki mąki
2 jajka
1 łyżka mleka
1 szklanka tartej bułki
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie kotletów z bakłażana
Bakłażany umyj, wytrzyj. Pokrój wzdłuż lub w poprzek w plastry grubości ok. 1 cm. Oprósz je solą, odstaw na pół godziny.
Po tym czasie osusz bakłażany papierowym ręcznikiem. Oprósz je ziołami prowansalskimi i pieprzem.
Na jeden talerzyk wysyp mąkę, na drugi tartą bułkę. W trzecim, głębszym rozmieszaj jajka z mlekiem.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Bakłażany panieruj najpierw w mące, potem w jajku i na końcu w tartej bułce. Smaż, aż będą z obu stron rumiane.
Usmażone kotlety z bakłażana ułóż na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami i dobrze osącz z nadmiaru tłuszczu. Podawaj np. z sosem czosnkowym.
Wskazówka: Zamiast w tradycyjnej panierce, plastry bakłażana możesz obtoczyć w mące kukurydzianej. Dzięki temu wchłoną mniej tłuszczu.
Po więcej ciekawych propozycji obiadowych zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na ziemniaki pieczone z boczkiem, a także na kotlety ziemniaczane z serem.
Źródło zdjęcia: canva/jdwfoto
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: winiary, mojegotowanie