Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lepsze niż schabowe i mielone - bosko chrupiące kotlety z bakłażana
Renata Materlińska
Renata Materlińska 14.12.2021 01:00

Lepsze niż schabowe i mielone - bosko chrupiące kotlety z bakłażana

kotlety z bakłażana
canva/photosimysia

Masz już dość mięsa, ale lubisz kotlety? W takim razie smacznie cię dziś uraczymy. Proponujemy bosko chrupiące kotlety z bakłażana. Są lepsze niż schabowe i mielone i dosłownie rozpływają się w ustach. Usmaż je, a przekonasz się, że tak delikatnych kotletów jeszcze nie jadłaś.

Warzywne kotlety są zdecydowanie zdrowsze niż tradycyjne, mięsne. Nie dostarczają nasyconych tłuszczów, cholesterolu, ani białka, którego też często mamy w diecie nadmiar. A kotlety przygotowane z bakłażana są naprawdę wyjątkowe. Niektórzy uważają nawet, że są tak delikatne, jak mięso ryby. Sprawdź, jak posmakują twojej rodzinie.

Lepsze niż schabowe i mielone — bosko chrupiące kotlety z bakłażana

Składniki:

  • 2 średniej wielkości bakłażany

  • zioła prowansalskie

  • 1/2 szklanki mąki

  • 2 jajka

  • 1 łyżka mleka

  • 1 szklanka tartej bułki

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów z bakłażana

Bakłażany umyj, wytrzyj. Pokrój wzdłuż lub w poprzek w plastry grubości ok. 1 cm. Oprósz je solą, odstaw na pół godziny.

Po tym czasie osusz bakłażany papierowym ręcznikiem. Oprósz je ziołami prowansalskimi i pieprzem.

Na jeden talerzyk wysyp mąkę, na drugi tartą bułkę. W trzecim, głębszym rozmieszaj jajka z mlekiem.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Bakłażany panieruj najpierw w mące, potem w jajku i na końcu w tartej bułce. Smaż, aż będą z obu stron rumiane.

Usmażone kotlety z bakłażana ułóż na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami i dobrze osącz z nadmiaru tłuszczu. Podawaj np. z sosem czosnkowym.

Wskazówka: Zamiast w tradycyjnej panierce, plastry bakłażana możesz obtoczyć w mące kukurydzianej. Dzięki temu wchłoną mniej tłuszczu.

Po więcej ciekawych propozycji obiadowych zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na ziemniaki pieczone z boczkiem, a także na kotlety ziemniaczane z serem.

panierowanie bakłażana
panierowanie bakłażana

Źródło zdjęcia: canva/jdwfoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: winiary, mojegotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram