Smakosze.pl
Zapiekanka z bakłażana "melanzane alla parmigiana"

canva/Lilechka75, Getty Images

Wyborna, prosta i szybka włoska zapiekanka z bakłażana na kolację

23 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Szybka kolacja jest marzeniem wielu osób, które miały dzisiaj zapracowany dzień i nie zdążyły niczego przygotować. Zapiekanka włoska z bakłażana sprawdzi się idealnie jako błyskawiczny posiłek, który przy okazji syci i wyśmienicie smakuje. Składa się ze smażonych w panierce plastrów bakłażana, zapieczonych w esencjonalnym pomidorowym sosie i ciągnącego się sera.

Zapiekanka włoska z bakłażana, nazwana oryginalnie melanzane alla parmigiana, czyli bakłażan po parmeńsku, przygotowuje się zaskakująco ekspresowo. Większość pracy dodatkowo wykonuje za nas piekarnik, a więc nie trzeba się zbytnio męczyć.

Faworki

Jedyne, prawdziwie babcine faworki smażone na smalcu

CZYTAJ DALEJ

Danie to wsławiło się na całym świecie i zostało wielokrotnie przerabiane - między innymi na kurczaka parmigiana, gdzie bakłażana zastępuje się panierowanym kotletem z kurczaka. Dodatkowo z pewnością zaskoczysz swoich domowników czy gości, podając potrawę serwowaną zwykle w restauracjach.

Przepis na zapiekankę włoską z bakłażana

Składniki:

  • 2 bakłażany

  • 2 jajka

  • bułka tarta

  • mąka

  • 2 puszki krojonych pomidorów (najlepiej włoskich)

  • 1 cebula

  • 5 ząbków czosnku

  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich

  • łyżeczka oliwy

  • 4 kulki mozzarelli

  • świeża bazylia

  • 100 g parmezanu

  • pieprz

  • sól

Zacznij od umycia i pokrojenia bakłażanów w plastry o grubości 1,5 cm. Posyp je solą, obtocz kolejno w mące, roztrzepanym jajku z pieprzem i bułce tartej, a następnie podsmaż na złoto na patelni lub upiecz w piekarniku przez 20 minut w temp. 180 stopni Celsjusza.

Na patelnię wlej olej i rozgrzej go. W międzyczasie obierz i posiekaj w drobną kostkę cebulę. Wrzuć ją na tłuszcz i zeszklij. Następnie obierz i posiekaj rozgnieciony czosnek. Dodaj go do cebuli i podsmaż na średnim ogniu przez 2 minuty. Po tym czasie wlej pomidory i wsyp zioła. Gotuj sos, aż pomidory się rozpadną.

Mozzarellę pokrój w plastry, a parmezan zetrzyj na drobny pył. Naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia i rozlej na nim 3 łyżki sosu. Połóż na nim połowę bakłażana, posmaruj je cienką warstwą sosu i rozłóż po plasterku mozzarelli. Wykończ zapiekankę resztą sosu, mozzarellą i startym parmezanem. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 20 minut. Przed podaniem udekoruj wierzch świeżo siekaną bazylią. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować zapiekane ziemniaki z przepisu Nigeli Lawson. Ten tekst wyjawia, jak zrobić błyskawiczną zapiekankę makaronową z kiełbasą i serem.

Zapiekanka melanzane alla parmigiana

Źródło zdjęcia: canva/JiriSebesta, Getty Images

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: okolicepalnika

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Steki z kalafiora

Przepisy

Obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Pyszny wiosenny obiad

Czytaj więcej >
ciasto czekoladowe

Przepisy

Łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym. Nie skończysz na 1 kawałku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Czytaj więcej >
jajka sadzone

Przepisy

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

Czytaj więcej >
Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >