Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Co zrobić, żeby barszcz miał głęboki, czerwony kolor?

Co zrobić, żeby barszcz miał głęboki, czerwony kolor?

Intensywnie czerwony barszcz
canva/kwasny221

Barszcz czerwony kojarzy nam się ze świętami i wigilijną wieczerzą, kiedy podajemy ten specjał z pysznymi, grzybowymi uszkami. Zachwycić gości możemy jednak tylko w jeden sposób — serwując zupę o głębokiej, wręcz krwistej barwie. Pod koniec gotowania wrzućmy surowego buraka, a kolor z pewnością zwiększy swoją intensywność.

Duża ilość buraków jest niezbędna do przyrządzenia pysznego i wizualnie atrakcyjnego barszczu czerwonego. Wie o tym Magda Gessler, której przepis gwarantuje krwistoczerwoną zupę. Sprawdzi się wam on na pewno, gdy nie zdążycie zrobić zakwasu. Jest jednak kilka warunków, by barszcz osiągnął taki kolor, o jakim mówi restauratorka.

Co psuje kolor barszczu czerwonego?

Zdecydowane i mocne zabarwienie tej tradycyjnej zupy wigilijnej wynika nie tylko z zastosowania odpowiedniej porcji buraków. Owszem będzie niezbędne, lecz wysiłek może pójść na marne, jeśli będziemy się spieszyć.

Gotowanie barszczu na dużym ogniu to popularny błąd, który kosztować nas będzie utratę barwy. Intensywnie kotłująca się w garnku potrawa zmętnieje i nie odzyska pożądanego intensywnie czerwonego koloru. Dlatego też przygotowujmy ją powoli, powinna tylko delikatnie pyrkać na kuchni.

Na zmianę zabarwienia wpływa też dodatek śmietany. Niektórzy smakosze nie wyobrażają sobie, by można było zupy nie zabielać. To jednak prosta droga do uzyskania nieatrakcyjnego wizualnie dania i tym razem z dodatku lepiej jest zrezygnować.

Jak zrobić krwisto czerwony barszcz ?

Przede wszystkim zupę przygotujmy z wyprzedzeniem. Zrobiona na dzień przed wigilią zdąży zgęstnieć i nabierze intensywniejszego zabarwienia oraz smaku. Warto też przyrządzić ją z pieczonych buraków. Dzięki temu nie tylko nie utracimy cennych składników zawartych w tym warzywie, ale też ich kolor nie przeniesie się do wody.

Warto, zgodnie ze wskazówkami Magdy Gessler, skarmelizować cebulę. Najlepiej upiec ją wraz z bulwami buraczanymi. Surowego buraka dodajmy też pod koniec gotowania zupy. Kolor błyskawicznie zyska na intensywności.

Barszcz czerwony na stole
Barszcz czerwony musi mieć intensywny kolor

Źródło: canva/Foremniakowski

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: mojegotowanie Zapraszamy na nasz Instagram