Smakosze.pl
zakwas buraczany

canva/Iwona Wozniak

Jak zrobić idealny zakwas na barszcz czerwony? Przepis Kuronia nie ma sobie równych

18 Listopada 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Koniec listopada jest doskonałym czasem, by zacząć myśleć o świętach. Jeśli chcemy przygotować tradycyjne, wyśmienite potrawy powinniśmy zaplanować je już teraz. Dziś powiemy wam, jak zrobić idealny zakwas na barszcz czerwony. Przepis Kuronia nie ma sobie równych, a jego autor zdradza, że zakwas najlepszy jest po 3 tygodniach.

W sklepach bez problemu można kupić koncentrat czerwonego barszczu czy też barszczyk czerwony w butelce albo kartonie. Wiele osób sięga po nie, przygotowując świąteczny barszcz. Jednak barszcz z dodatkiem zakwasu jest naturalny i o wiele smaczniejszy.

Oczywiście można też kupić gotowy zakwas na barszcz, jednak przygotowanie go domowym sposobem wcale nie jest trudne. Z podpowiedzią Jakuba Kuronia zrobicie go bez problemu.

Jak zrobić idealny zakwas na barszcz czerwony? Przepis Kuronia nie ma sobie równych

Składniki:

  • 1 kg czerwonych buraków

  • 4-5 ząbków czosnku

  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu

  • 5-6 ziaren ziela angielskiego

  • 5-6 listków laurowych

  • ok. 1,2 l wody

  • 2 łyżeczki soli

Kawa z koglem-moglem - pyszny deser

Przepyszna kawa z koglem-moglem. Obłędnie smakuje i pobudza

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie zakwasu na barszcz czerwony

Buraki dokładnie wyszoruj szczoteczką, opłucz. Pokrój w cienkie plasterki, w słupki lub zetrzyj na dużych oczkach.

Buraki umieść w szklanym słoju lub naczyniu ceramicznym. Dodaj nieobrane, przekrojone ząbki czosnku, a także ziarna pieprzu, ziela i listki laurowe.

Wodę zagotuj, wymieszaj z solą, przestudź. Zalej nią buraki, obciąż je spodeczkiem, tak by nie wystawały nad powierzchnię.

Słoik zakręć, pozostaw na kilka dni w temperaturze pokojowej. Gdy zacznie się w nim robić piana i nieco zmętnieje, wynieś go w chłodne miejsce.

Zakwas buraczany jest gotowy po 2-3 tygodniach. Wtedy możesz odcedzić zakwas, przelać go do butelek i przechowywać w lodówce lub w zimnej spiżarni.

Wskazówka: Buraki z zakwasu są bardzo smaczne i zdrowe. Możesz je dodać do surówki czy sałatki. Dobrze też smakują podane na przekąskę z kozim serem i rukolą.

Na naszej stronie znajdziesz też dokładny przepis na czerwony barszcz, a także na surówkę, którą możesz przygotować także z kiszonych buraków.

buraki

buraki

Źródło zdjęcia: canva/dianazh

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Farsz na krokiety z mięsem mielonym

Czytaj więcej >
Uszka wigilijne Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsze na świecie uszka wigilijne według samej Magdy Gessler

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieczone kotlety z kalafiora - idealne na zdrowy obiad

Czytaj więcej >
Karp wigilijny Roberta Makłowicza

Przepisy

Nieziemsko pyszny karp wigilijny według Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >
Lepienie pierogów z bezglutenowego ciasta będzie łatwe

Przepisy

Genialne ciasto na pierogi bez grama mąki pszennej

Czytaj więcej >
Surówka zimowa teściowej — specjał z czerwonej kapusty

Przepisy

Chrupiąca i soczysta zimowa surówka teściowej

Czytaj więcej >