Smakosze.pl Przepisy Co zrobić, żeby ciasto na krokiety nie pękało?
canva/iko636

Co zrobić, żeby ciasto na krokiety nie pękało?

14 października 2021

Któż nie lubi krokietów? Smakują doskonale zarówno podane w barszczu, jak i samodzielnie. Niejeden smakosz je pokocha, jeśli tylko nie będą pękały. Podpowiadamy jak dobrze przygotować ciasto i uniknąć problemów.

Większość z nas , robiąc krokiety, n atrafia na to samo wyzwanie — placki podczas zwijania pękają . Prezentujemy wam recepturę, dzięki, której pożegnacie ten przykry problem raz na zawsze.

Przepis na idealne ciasto na krokiety

Składniki na 12 krokietów:

  • 250 ml litra mleka

  • 250 ml litra gorącej wody

  • 350 g mąki

  • 30 ml oleju

  • 2 jaja

Przygotowanie:

Do miski lub innego wysokiego naczynia wlewamy mleko , a następnie wbijamy jaja. Delikatnie ubijamy przy pomocy miksera . Wlewamy wodę i kontynuujemy proces, aż uzyskamy jednolitą masę.

Dodajemy olej oraz mąkę i ponownie miksujemy , na początku ostrożnie by nie wzniecać pyłu. Gdy będzie gładka i jednolita, możemy przejść do smażenia.

Naleśniki przygotowujemy, wlewając po chochli masy na patelnię . Najlepiej sprawdzi się ta dedykowana smażeniu naleśników. Możemy też użyć innej. Ważne jes t jednak, by nie miała ona wysokich ścianek — utrudnią zdjęcie gotowego ciasta.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Gotowe ciasto krokietowe nadziewamy ulubionym farszem i panierujemy. Smażymy na złoto na dobrze rozgrzanej patelni z nieprzywierającym dnem lub na niewielkiej ilości oleju rzepakowego.

Polecamy nasze farsze do krokietów. Tu znajdziecie pomysł na bezmięsne krokiety z soczewicą . W tym artykule natomiast prezentujemy recepturę na farsz z kapustą .

Przygotowanie ciasta
Przygotowanie ciasta

Źródło zdjęcia: canva/quintanilla Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: pomyslowakuchnia

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy