Co zrobić, żeby ciasto na krokiety nie pękało?
Któż nie lubi krokietów? Smakują doskonale zarówno podane w barszczu, jak i samodzielnie. Niejeden smakosz je pokocha, jeśli tylko nie będą pękały. Podpowiadamy jak dobrze przygotować ciasto i uniknąć problemów.
Większość z nas , robiąc krokiety, n atrafia na to samo wyzwanie — placki podczas zwijania pękają . Prezentujemy wam recepturę, dzięki, której pożegnacie ten przykry problem raz na zawsze.
Przepis na idealne ciasto na krokiety
Składniki na 12 krokietów:
-
250 ml litra mleka
-
250 ml litra gorącej wody
-
350 g mąki
-
30 ml oleju
-
2 jaja
Przygotowanie:
Do miski lub innego wysokiego naczynia wlewamy mleko , a następnie wbijamy jaja. Delikatnie ubijamy przy pomocy miksera . Wlewamy wodę i kontynuujemy proces, aż uzyskamy jednolitą masę.
Dodajemy olej oraz mąkę i ponownie miksujemy , na początku ostrożnie by nie wzniecać pyłu. Gdy będzie gładka i jednolita, możemy przejść do smażenia.
Naleśniki przygotowujemy, wlewając po chochli masy na patelnię . Najlepiej sprawdzi się ta dedykowana smażeniu naleśników. Możemy też użyć innej. Ważne jes t jednak, by nie miała ona wysokich ścianek — utrudnią zdjęcie gotowego ciasta.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Gotowe ciasto krokietowe nadziewamy ulubionym farszem i panierujemy. Smażymy na złoto na dobrze rozgrzanej patelni z nieprzywierającym dnem lub na niewielkiej ilości oleju rzepakowego.
Polecamy nasze farsze do krokietów. Tu znajdziecie pomysł na bezmięsne krokiety z soczewicą . W tym artykule natomiast prezentujemy recepturę na farsz z kapustą .
Źródło zdjęcia: canva/quintanilla Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: pomyslowakuchnia