Smakosze.pl
Krokiety dziadowskie z kapustą

canva/sal61

Staropolskie krokiety dziadowskie z kapustą - prosto i bez zawijania

13 Października 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

W kuchni staropolskiej wiele były potraw wykwintnych, ale także i ekonomicznych. Do tych ostatnich należą staropolskie krokiety dziadowskie z kapustą. Choć danie to przygotowuje się z prostych i tanich składników, to smak jego jest doskonały. Koniecznie spróbujcie.

Krokiety mają wiele postaci. Mianem takim określa się np. obsmażane naleśniki z wytrawnym farszem, a także podłużne czy też okrągłe formy przygotowywane z masy warzywnej. Do tych ostatnich nawiązują krokiety dziadowskie. W ich składzie można znaleźć kaszę, ziemniaki i kiszoną kapustę. Krokiety te są pożywne i mają wyrazisty, ciekawy smak.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na staropolskie krokiety dziadowskie z kapustą

Składniki:

  • 2 cebule

  • olej

  • 20 dag grzybów

  • 1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy

  • 1 szklanka ugotowanych ziemniaków

  • 1 szklanka podduszonej, kiszonej kapusty

  • 2 jajka

  • 1 szklanka tartej bułki

  • kminek mielony

  • słodka papryka mielona

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Jak przechowywać pomidory?

Jak przechowywać pomidory?

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie krokietów dziadowskich z kapustą

Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na 2-3 łyżkach oleju. Dodaj posiekane grzyby, przesmaż mieszając, oprósz solą i pieprzem, odparuj nadmiar wody.

Cebulę podsmażoną z grzybami dodaj do kaszy, ziemniaków i kiszonej kapusty. Całość przepuść przez maszynkę do mięsa lub rozdrobnij melakserem.

Do masy dodaj jedno jajko, wymieszaj. Masę dopraw do smaku solą, pieprzem, kminkiem i mieloną papryką. Formuj z niej podłużne krokiety.

Krokiety panieruj najpierw w rozkłóconym jajku, a potem w tartej bułce. Smaż na sporej ilości tłuszczu, aż z każdej strony będą rumiane. Podawaj np. z czystym, czerwonym barszczem.

Na naszych stronach znajdziecie też inne receptury zaczerpnięte z kuchni staropolskiej. Zobaczcie jak przygotować staropolską czerninę lub staropolskie kotlety schabowe.

mielenie ziemniaków

mielenie ziemniaków

Źródło zdjęcia: canva/macniak

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

POLSKIE ZUPY - CZY MAJĄ PRZED TOBĄ TAJEMNICE? 10 PYTAŃ DLA SPECJALISTÓW

Pytanie 1 z 10

Do krupniku tradycyjnie dodajemy:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: 365 Obiadów na polskim stole na co dzień i od święta; Ewa Aszkiewicz i Romana Chojnacka

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >