Co zrobić, żeby ciasto na krokiety nie pękało przy zwijaniu?
Krokiety zalicza się do kultowych dań naszej rodzimej kuchni. Nie może ich zabraknąć przy okazji świat, jednak równie często zajadany je w bardziej powszednie dni. Każdy, kto przygotowywał kiedyś krokiety, doskonale wie, że ciasto potrafi pękać w trakcie zawijania.
Ciasto na krokiety pęka? Zastosuj babciną sztuczkę
Nie da się ukryć, że ciasto na krokiety jest jedną z najistotniejszych składowych tego swojskiego specjału. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, co zrobić, by zawiniątka nie rozpadały się w trakcie smażenia .
Krokiety potrafią również pękać już podczas zawijania. Na szczęście istnieją babcine sposoby na tego typu mankamenty. Sekret tkwi w dodatku do ciasta . Mało kto spodziewałby się, że tak niepozorny składnik może rozwiązać problem pękających krokietów.
Okazuje się, że ciasto na krokiety należy wzbogacić o przegotowaną wodę. Powinna być ona dosyć gorąca . Dzięki takiemu dodatkowi ciasto stanie się bardziej elastyczne, a co za tym idzie w trakcie zawijania krokietów, nie będzie ono pękało.
Mając już tę wiedzę nie pozostaje nam nic innego jak wykorzystanie jej w praktyce. Dziś wypróbujemy przepis na krokiety w przepysznym i zdrowym wydaniu. Główne role zagrają wyborne warzywa. Jakich składników potrzebujemy?
Ciasto:
-
350 g mąki pszennej
-
250 ml mleka
-
250 ml gorącej i przegotowanej wody
-
30 ml oleju
-
2 jajka
Farsz:
-
cukinia
-
150 g pieczarek
-
papryka
-
cebula
-
koncentrat pomidorowy
-
sól
-
pieprz
-
liść laurowy
Dodatkowo:
-
bułka tarta
-
2 jajka
-
olej
(Canva / iko636)
Prosty przepis na warzywne krokiety
Na początku przygotujemy ciasto na krokiety. Jajka rozbijamy do miski. Dodajemy do nich mleko, mąkę i olej. Całość starannie mieszamy . Kiedy uzyskamy jednolitą masę, wówczas wlewamy do niej gorącą wodę. Wszystko cały czas mieszamy.
Na rozgrzanej patelni z dodatkiem tłuszczu smażymy naleśniki. Jakiś czas temu wspominaliśmy przepis na to uwielbiane danie w puszystej odsłonie . Gotowe naleśniki umieszczamy na talerzu i zabieramy się za farsz.
Cebulę, cukinię i paprykę kroimy w niewielką kostkę. Pieczarki obieramy i rozdrabniamy. Wszystko podsmażamy na patelni z dodatkiem odrobiny wody. Warzywa dusimy pod przykryciem razem z przyprawami oraz koncentratem pomidorowym .
Kiedy papryka zmięknie, wówczas farsz jest gotowy. Pozwalamy mu wystygnąć. Gdy to nastąpi, zawijamy go w naleśniki. Krokiety obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy ja na złocisty kolor. Danie można serwować z dodatkiem startego parmezanu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Gotujmy