Smakosze.pl Porady Co zrobić, żeby ciasto na krokiety nie pękało przy zwijaniu?
Wikipedia / Silar / CC BY-SA 3.0

Co zrobić, żeby ciasto na krokiety nie pękało przy zwijaniu?

20 maja 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Krokiety zalicza się do kultowych dań naszej rodzimej kuchni. Nie może ich zabraknąć przy okazji świat, jednak równie często zajadany je w bardziej powszednie dni. Każdy, kto przygotowywał kiedyś krokiety, doskonale wie, że ciasto potrafi pękać w trakcie zawijania.

Ciasto na krokiety pęka? Zastosuj babciną sztuczkę

Nie da się ukryć, że ciasto na krokiety jest jedną z najistotniejszych składowych tego swojskiego specjału. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, co zrobić, by zawiniątka nie rozpadały się w trakcie smażenia .

Krokiety potrafią również pękać już podczas zawijania. Na szczęście istnieją babcine sposoby na tego typu mankamenty. Sekret tkwi w dodatku do ciasta . Mało kto spodziewałby się, że tak niepozorny składnik może rozwiązać problem pękających krokietów.

Okazuje się, że ciasto na krokiety należy wzbogacić o przegotowaną wodę. Powinna być ona dosyć gorąca . Dzięki takiemu dodatkowi ciasto stanie się bardziej elastyczne, a co za tym idzie w trakcie zawijania krokietów, nie będzie ono pękało.

Mając już tę wiedzę nie pozostaje nam nic innego jak wykorzystanie jej w praktyce. Dziś wypróbujemy przepis na krokiety w przepysznym i zdrowym wydaniu. Główne role zagrają wyborne warzywa. Jakich składników potrzebujemy?

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej

  • 250 ml mleka

  • 250 ml gorącej i przegotowanej wody

  • 30 ml oleju

  • 2 jajka

Farsz:

  • cukinia

  • 150 g pieczarek

  • papryka

  • cebula

  • koncentrat pomidorowy

  • sól

  • pieprz

  • liść laurowy

Dodatkowo:

  • bułka tarta

  • 2 jajka

  • olej

(Canva / iko636)

Prosty przepis na warzywne krokiety

Na początku przygotujemy ciasto na krokiety. Jajka rozbijamy do miski. Dodajemy do nich mleko, mąkę i olej. Całość starannie mieszamy . Kiedy uzyskamy jednolitą masę, wówczas wlewamy do niej gorącą wodę. Wszystko cały czas mieszamy.

Na rozgrzanej patelni z dodatkiem tłuszczu smażymy naleśniki. Jakiś czas temu wspominaliśmy przepis na to uwielbiane danie w puszystej odsłonie . Gotowe naleśniki umieszczamy na talerzu i zabieramy się za farsz.

Cebulę, cukinię i paprykę kroimy w niewielką kostkę. Pieczarki obieramy i rozdrabniamy. Wszystko podsmażamy na patelni z dodatkiem odrobiny wody. Warzywa dusimy pod przykryciem razem z przyprawami oraz koncentratem pomidorowym .

Kiedy papryka zmięknie, wówczas farsz jest gotowy. Pozwalamy mu wystygnąć. Gdy to nastąpi, zawijamy go w naleśniki. Krokiety obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy ja na złocisty kolor. Danie można serwować z dodatkiem startego parmezanu.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy