Smakosze.pl Porady Co zrobić, żeby ciasto na pierogi było miękkie?
canva/Tanya145, Getty Images

Co zrobić, żeby ciasto na pierogi było miękkie?

18 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Pierogi są ważną częścią naszego codziennego menu, dlatego zawsze warto przygotowywać je samodzielnie ze znanych składników. Niestety problematyczne okazuje się niekiedy wykonanie dobrego ciasta, które nie jest za twarde. Jednym ze sposobów, aby uniknąć takiej sytuacji, jest dodanie do ciasta odrobiny masła.

Pierogi z Polski są tak popularne na całym świecie, że wielu obcokrajowców pytanych o znane i lubiane polskie potrawy, bez zająknięcia mówi o pierogach. Kunszt w wyrobieniu ciasta, sporządzeniu smacznego i aromatycznego farszu, a także zmyślnego zlepienia jest w polskich pierogach ogromny.

Stosunkowo dużo ludzi wyjawia, że ich ciasto po połączeniu wszystkich składników staje się bardzo twarde, co przeszkadza w wałkowaniu i lepieniu pierogów. Poniżej wyjawiamy sztuczkę, dzięki której nigdy więcej tego nie uświadczysz, a efekt twojej pracy zawsze będzie olśniewający.

Jak wyrobić miękkie ciasto na pierogi?

Podstawą jest bez wątpienia dodanie do niego nieco masła o temperaturze pokojowej. Tłuszcz rozluźnia zbite ciasto, ułatwia wałkowanie, a także zwiększa jego właściwość lepienia . Wtedy można też znacznie sprawniej lepić pierogi.

Poza masłem nada się jakikolwiek inny rodzaj tłuszczu, jednak odradza się stosowanie tych z nich, które mają specyficzny lub intensywny smak. Użycie smalcu lub oliwy nada gotowym pierogom posmak, który większości może nie pasować.

Przepis na idealne ciasto na pierogi

Składniki:

  • 500 mg mąki

  • 280 g wody

  • 40 g masła

  • 1 łyżeczka soli

Mąkę wsyp na stolnicę, zrób stożek, wlej do niej gorącą wodę z rozpuszczonym masłem i wymieszaj je ze sobą ostrzem noża. Zagnieć ciasto, doprawiając je solą, aż stanie się gładkie, elastyczne i miękkie. Odstaw je na 30 minut pod przykryciem.

Rozwałkuj ciasto na stolnicy podsypaną niewielką ilością mąki. Wycinaj z niego kółka przy pomocy ostrych foremek, nakładaj na nie farsz i zlep brzegi . Gotuj je przez 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnie wrzącej i osolonej wody.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić elastyczne i miękkie ciasto na pierogi z wodą i mlekiem. Ten tekst wyjaśnia sposób na klasyczne pyzy z mięsem.

Pierogi

Źródło zdjęcia: canva/Oksana Shyriaieva, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: everyday-delicious.pl; winiary

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy