Smakosze.pl Przepisy Co zrobić, żeby ciasto na pierogi się nie lepiło?
canva/DusanManic, Getty Images Signature

Co zrobić, żeby ciasto na pierogi się nie lepiło?

5 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Podstawą pierogów jest ciasto, dlatego warto poświęcić mu jak najwięcej uwagi. Dużym problemem podczas robienia pierogów jest lepiące się ciasto, co stwarza trudności podczas zagniatania oraz lepienia pierogów. Rozwiązaniem jest dodanie do masy 1 łyżki roztopionego i ostudzonego masła. Odrobina tłuszczu uchroni cię przed przyklejaniem się ciasta do dłoni.

Pierogi uwielbiane są z wielu powodów, jednak najważniejszymi jest różnorodność oraz wspaniały smak. Wewnątrz ciasta można ukryć najróżniejsze rodzaje farszu niezależnie czy decydujesz się na słodką lub słoną wersję. W czasie jedzenia odczuwa się z kolei prawdziwą eksplozję smaków.

Dodatek masła w cieście powoduje, że masa zyskuje mniejszą lepkość i z łatwością odchodzi od dłoni podczas ugniatania czy lepienia. Jeśli to nie pomogło, zwilż dłonie w zimnej wodzie, która stworzy barierę pomiędzy skórą a ciastem.

Przepis na najlepsze ciasto do pierogów

Składniki:

  • 500 g mąki

  • szklanka gorącej wody

  • 1 łyżka roztopionego masła

  • ćwierć łyżeczki soli

Zacznij do przesiania mąki do dużej miski lub bezpośrednio na stolnicę. W środku kopczyka zrób dołek i wrzuć do niego sól oraz masło i delikatnie przemieszaj. Gdy całość wstępnie się połączy, przejdź do kolejnego kroku.

Cienkim i powolnym strumieniem wlewaj do mąki ciepłą wodę, cały czas zagarniając ją do środka z brzegów. W momencie, gdy wszystkie produkty połączą się, rozpocznij wyrabianie ciasta dłońmi. Proces powinien trwać około 15 minut. Odstaw je później pod przykryciem na 30 minut.

Po tym czasie wyciągnij kulę ciasta na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkuj je na cienki placek. Szklanką wycinaj z niego kółka, nakładaj na nie porcje ulubionego farszu i zlepiaj brzegi. Teraz wystarczy ugotować pierogi w wodzie.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić elastyczne i miękkie ciasto na pierogi z wodą i mlekiem. Ten tekst wyjaśnia sposób na klasyczne pyzy z mięsem.

Lepienie pierogów

Źródło zdjęcia: canva/Inna Luzan, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: ofeminin

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy