Co zrobić, żeby ciasto na pierogi się nie lepiło?
Podstawą pierogów jest ciasto, dlatego warto poświęcić mu jak najwięcej uwagi. Dużym problemem podczas robienia pierogów jest lepiące się ciasto, co stwarza trudności podczas zagniatania oraz lepienia pierogów. Rozwiązaniem jest dodanie do masy 1 łyżki roztopionego i ostudzonego masła. Odrobina tłuszczu uchroni cię przed przyklejaniem się ciasta do dłoni.
Pierogi uwielbiane są z wielu powodów, jednak najważniejszymi jest różnorodność oraz wspaniały smak. Wewnątrz ciasta można ukryć najróżniejsze rodzaje farszu niezależnie czy decydujesz się na słodką lub słoną wersję. W czasie jedzenia odczuwa się z kolei prawdziwą eksplozję smaków.
Dodatek masła w cieście powoduje, że masa zyskuje mniejszą lepkość i z łatwością odchodzi od dłoni podczas ugniatania czy lepienia. Jeśli to nie pomogło, zwilż dłonie w zimnej wodzie, która stworzy barierę pomiędzy skórą a ciastem.
Przepis na najlepsze ciasto do pierogów
Składniki:
-
500 g mąki
-
szklanka gorącej wody
-
1 łyżka roztopionego masła
-
ćwierć łyżeczki soli
Zacznij do przesiania mąki do dużej miski lub bezpośrednio na stolnicę. W środku kopczyka zrób dołek i wrzuć do niego sól oraz masło i delikatnie przemieszaj. Gdy całość wstępnie się połączy, przejdź do kolejnego kroku.
Cienkim i powolnym strumieniem wlewaj do mąki ciepłą wodę, cały czas zagarniając ją do środka z brzegów. W momencie, gdy wszystkie produkty połączą się, rozpocznij wyrabianie ciasta dłońmi. Proces powinien trwać około 15 minut. Odstaw je później pod przykryciem na 30 minut.
Po tym czasie wyciągnij kulę ciasta na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkuj je na cienki placek. Szklanką wycinaj z niego kółka, nakładaj na nie porcje ulubionego farszu i zlepiaj brzegi. Teraz wystarczy ugotować pierogi w wodzie.
Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić elastyczne i miękkie ciasto na pierogi z wodą i mlekiem. Ten tekst wyjaśnia sposób na klasyczne pyzy z mięsem.
Źródło zdjęcia: canva/Inna Luzan, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: ofeminin