Smakosze.pl Porady Co zrobić, żeby jajka nie pękały podczas gotowania? Prosty trik i po problemie
canva/FotoCuisinette

Co zrobić, żeby jajka nie pękały podczas gotowania? Prosty trik i po problemie

17 marca 2022

Jajka pękają wam podczas gotowania? Dodajcie do wody łyżkę soku z cytryny. Babciny patent sprawi, że skorupki pozostaną nienaruszone, a jajka nadal będą się dobrze prezentować. Sprawdźcie ten patent koniecznie.

Gotowanie jajek potrafi nastręczyć trudności. Zwłaszcza wtedy, gdy przez pośpiech skorupki pękają, a ich zawartość wypływa. Wiemy, co zrobić, by uniknąć takiej sytuacji. Proste kuchenne triki sprawią, że kulinarny koszmar odejdzie w zapomnienie.

Dodajcie do wody soku z cytryny, a jajka nie pękną

Jeśli jeszcze nie słyszeliście o tym, że sok z cytryny zapobiega pękaniu skorupek jaj, czas przetestować trik znany wielu gotującym specjalistom i amatorom kulinariów. Wystarczy łyżkę cytrynowego płynu dolać do wody, w której zanurzymy jajka.

Kwaśny odczyn roztworu ochroni skorupkę przed pęknięciem. Jeśli nie macie pod ręką cytryny — nie martwcie się. Podobnie zadziała ocet. Ten płyn warto zawsze mieć w kuchni — przydaje się nie tylko podczas gotowania.

Co warto zrobić przed gotowaniem jajek?

Dwie czynności mogą wam dodatkowo pomóc w przygotowaniu jajek bez pękniętej skorupki. Jedną z nich jest delikatne nakłucie igłą czubka jajka. Zapobiegnie ono powstawaniu wysokiego ciśnienia wewnątrz jajka.

Innym, bardzo prostym sposobem wcześniejsze wyjęcie jajek z lodówki. Bardzo często przyczyną pękania skorupki jest gwałtowna zmiana temperatury jaja. Wkładając do wrzątku produkt rozgrzany, unikniemy ryzyka.

Po więcej wskazówek dotyczących przyrządzania jaj zapraszamy na naszą stronę. W tym artykule zdradzamy jak zrobić idealne jajko w koszulce . Ten natomiast poświęcony jest przygotowaniu jajecznicy bez tłuszczu .

Gotowanie jaj będzie bezproblemowe z prostym trikiem
Gotowanie jaj będzie bezproblemowe z prostym trikiem

Źródło zdjęcia: canva/Natalia Zakharova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotowanie.onet

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy