Co zrobić, żeby jajka nie pękały podczas gotowania? Prosty trik i po problemie
Jajka pękają wam podczas gotowania? Dodajcie do wody łyżkę soku z cytryny. Babciny patent sprawi, że skorupki pozostaną nienaruszone, a jajka nadal będą się dobrze prezentować. Sprawdźcie ten patent koniecznie.
Gotowanie jajek potrafi nastręczyć trudności. Zwłaszcza wtedy, gdy przez pośpiech skorupki pękają, a ich zawartość wypływa. Wiemy, co zrobić, by uniknąć takiej sytuacji. Proste kuchenne triki sprawią, że kulinarny koszmar odejdzie w zapomnienie.
Dodajcie do wody soku z cytryny, a jajka nie pękną
Jeśli jeszcze nie słyszeliście o tym, że sok z cytryny zapobiega pękaniu skorupek jaj, czas przetestować trik znany wielu gotującym specjalistom i amatorom kulinariów. Wystarczy łyżkę cytrynowego płynu dolać do wody, w której zanurzymy jajka.
Kwaśny odczyn roztworu ochroni skorupkę przed pęknięciem. Jeśli nie macie pod ręką cytryny — nie martwcie się. Podobnie zadziała ocet. Ten płyn warto zawsze mieć w kuchni — przydaje się nie tylko podczas gotowania.
Co warto zrobić przed gotowaniem jajek?
Dwie czynności mogą wam dodatkowo pomóc w przygotowaniu jajek bez pękniętej skorupki. Jedną z nich jest delikatne nakłucie igłą czubka jajka. Zapobiegnie ono powstawaniu wysokiego ciśnienia wewnątrz jajka.
Innym, bardzo prostym sposobem wcześniejsze wyjęcie jajek z lodówki. Bardzo często przyczyną pękania skorupki jest gwałtowna zmiana temperatury jaja. Wkładając do wrzątku produkt rozgrzany, unikniemy ryzyka.
Po więcej wskazówek dotyczących przyrządzania jaj zapraszamy na naszą stronę. W tym artykule zdradzamy jak zrobić idealne jajko w koszulce . Ten natomiast poświęcony jest przygotowaniu jajecznicy bez tłuszczu .
Źródło zdjęcia: canva/Natalia Zakharova
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co zrobić żeby bakłażan nie był gorzki? Niezawodny sposób na idealny smak
-
Jak najlepiej piec kurczaka? Wyjawiamy niezawodne triki, chrupiąca skórka gwarantowana
-
Pyszne kotlety jajeczne z przepisu Jakuba Kuronia. Świetna alternatywa dla klasycznych mielonych
Źródło: gotowanie.onet