Co zrobić, żeby kapusta z grochem nie rozmiękła? Mamy niezawodny sposób babć
Kapusta z grochem jest tradycyjnym daniem, które od lat pojawia się na wielu wigilijnych stołach. Do jej przygotowania potrzeba jedynie kilku składników, wśród których pierwsze skrzypce gra kiszona kapusta i groch łuskany. Aby potrawa miała idealną konsystencję, nie należy gotować jej zbyt długo. Rozgotowany groch spowoduje, że całe danie rozmięknie i stanie się papkowate.
Przygotowanie tej potrawy, choć bardzo proste, jest jednak czasochłonne. Wszystko przez konieczność wielogodzinnego namaczania grochu. Przygotowanie kapusty z grochem warto zaplanować z odpowiednim wyprzedzeniem. Ponieważ danie doskonale się mrozi, możesz śmiało przyrządzić je nawet na kilka dni przez planowanym podaniem.
Przepis na tradycyjną kapustę z grochem
Składniki:
-
2,5 szklanki łuskanego grochu w połówkach
-
1 kg kiszonej kapusty
-
2 duże cebule
-
olej do smażenia
-
2-3 liście laurowe
-
4-5 ziaren ziela angielskiego
-
1 łyżeczka kminku
-
1 łyżeczka cukru
-
pieprz do smaku
Jak przygotować świąteczną kapustę z grochem?
Suchy łuskany groch kilkukrotnie przepłucz na durszlaku pod bieżącą zimną wodą . Następnie wrzuć go do miski i zalej 1,5 l zimnej wody . Miskę ze składnikiem na kapustę z grochem odstaw do namoczenia najlepiej na całą noc . W tym czasie powinien on wyraźnie napęcznieć .
Na następny dzień groch odcedź na durszlaku i ostatni raz przepłucz . Przełóż go do garnka i wlej do niego 3 szklanki zimnej wody . Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień pod garnkiem . Za pomocą łyżki zbierz pianę, która zebrała się na powierzchni .
Składnik do kapusty z grochem gotuj pod lekko uchyloną pokrywką przez ok. 50 minut . Od czasu do czasu zamieszaj zawartość garnka . W razie potrzeby uzupełnij ilość wody .
W międzyczasie przygotuj drugi składnik do kapusty z grochem . Kiszonkę odciśnij starannie z soku i drobno posiekaj . Kapustę umieść w osobny garnku i zalej ją 2 szklankami wody . Dodaj przyprawy (poza pieprzem), zagotuj pod przykryciem, a następnie gotuj warzywo do miękkości przez ok. 30 minut .
Cebulę do kapusty z grochem drobno posiekaj . Na patelni rozgrzej ok. 10 łyżek oleju i podsmaż na nim warzywo . Trzymaj je patelni na małej mocy palnika do lekkiego zrumienienia .
Połącz ze sobą wszystkie składniki kapusty z grochem . Zawartość obu garnków wymieszaj, dodaj też podsmażoną cebulkę razem z olejem ze smażenia . Całość gotuj na bardzo niewielkim ogniu bez przykrycia przez kolejne 30 minut . Przed podaniem dopraw potrawę do smaku pieprzem i odrobiną cukru . 1 prosty trik pozwala uniknąć wielogodzinnego namaczania grochu . Danie w wykonaniu Magdy Gessler to istna poezja smaku .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Zapomnij o mięsie lub ziemniakach. Gołąbki z zupełnie innym farszem będą jeszcze większym hitem
-
Jak wybrać najlepsze śledzie? Kilka szczegółów jest kluczowych
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama