Smakosze.pl Przepisy Co zrobić, żeby kapusta z grochem nie rozmiękła? Mamy niezawodny sposób babć
Canva / CCat82

Co zrobić, żeby kapusta z grochem nie rozmiękła? Mamy niezawodny sposób babć

17 grudnia 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Kapusta z grochem jest tradycyjnym daniem, które od lat pojawia się na wielu wigilijnych stołach. Do jej przygotowania potrzeba jedynie kilku składników, wśród których pierwsze skrzypce gra kiszona kapusta i groch łuskany. Aby potrawa miała idealną konsystencję, nie należy gotować jej zbyt długo. Rozgotowany groch spowoduje, że całe danie rozmięknie i stanie się papkowate.

Przygotowanie tej potrawy, choć bardzo proste, jest jednak czasochłonne. Wszystko przez konieczność wielogodzinnego namaczania grochu. Przygotowanie kapusty z grochem warto zaplanować z odpowiednim wyprzedzeniem. Ponieważ danie doskonale się mrozi, możesz śmiało przyrządzić je nawet na kilka dni przez planowanym podaniem.

Przepis na tradycyjną kapustę z grochem

Składniki:

  • 2,5 szklanki łuskanego grochu w połówkach

  • 1 kg kiszonej kapusty

  • 2 duże cebule

  • olej do smażenia

  • 2-3 liście laurowe

  • 4-5 ziaren ziela angielskiego

  • 1 łyżeczka kminku

  • 1 łyżeczka cukru

  • pieprz do smaku

Jak przygotować świąteczną kapustę z grochem?

Suchy łuskany groch kilkukrotnie przepłucz na durszlaku pod bieżącą zimną wodą . Następnie wrzuć go do miski i zalej 1,5 l zimnej wody . Miskę ze składnikiem na kapustę z grochem odstaw do namoczenia najlepiej na całą noc . W tym czasie powinien on wyraźnie napęcznieć .

Na następny dzień groch odcedź na durszlaku i ostatni raz przepłucz . Przełóż go do garnka i wlej do niego 3 szklanki zimnej wody . Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień pod garnkiem . Za pomocą łyżki zbierz pianę, która zebrała się na powierzchni .

Składnik do kapusty z grochem gotuj pod lekko uchyloną pokrywką przez ok. 50 minut . Od czasu do czasu zamieszaj zawartość garnka . W razie potrzeby uzupełnij ilość wody .

W międzyczasie przygotuj drugi składnik do kapusty z grochem . Kiszonkę odciśnij starannie z soku i drobno posiekaj . Kapustę umieść w osobny garnku i zalej ją 2 szklankami wody . Dodaj przyprawy (poza pieprzem), zagotuj pod przykryciem, a następnie gotuj warzywo do miękkości przez ok. 30 minut .

Cebulę do kapusty z grochem drobno posiekaj . Na patelni rozgrzej ok. 10 łyżek oleju i podsmaż na nim warzywo . Trzymaj je patelni na małej mocy palnika do lekkiego zrumienienia .

Połącz ze sobą wszystkie składniki kapusty z grochem . Zawartość obu garnków wymieszaj, dodaj też podsmażoną cebulkę razem z olejem ze smażenia . Całość gotuj na bardzo niewielkim ogniu bez przykrycia przez kolejne 30 minut . Przed podaniem dopraw potrawę do smaku pieprzem i odrobiną cukru . 1 prosty trik pozwala uniknąć wielogodzinnego namaczania grochu . Danie w wykonaniu Magdy Gessler to istna poezja smaku .

Canva / lisaaMC
Canva / lisaaMC

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy