Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najdoskonalszy przepis Magdy Gessler na kapustę z grochem. Poezja smaku
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 23.11.2022 20:39

Najdoskonalszy przepis Magdy Gessler na kapustę z grochem. Poezja smaku

kapusta z grochem magda gessler
Canva / CCat82 ; Pawel Wodzynski / East News

Wigilijna kapusta z grochem jest pozycją obowiązkową podczas uroczystej wieczerzy. Potrawa, mimo że niezwykle prosta, zachwyca swoim smakiem. Magda Gessler w swojej wersji tego przepisu nie żałuje cebuli oraz majeranku. Dzięki poniższym wskazówkom możesz przygotować kapustę z grochem tak, jak znana restauratorka.

Do przygotowania smakowitej kapusty z grochem potrzebne są zaledwie trzy składniki i kilka przypraw. Te proste produkty wystarczą, aby stworzyć wyjątkowo apetyczne danie. Wypróbuj poniższy przepis Magdy Gessler i ciesz się świąteczną potrawą pyszną, jak nigdy wcześniej.

Przepis na wybitną kapustę z grochem według Magdy Gessler

Składniki:

  • 1,5 kg kiszonej kapusty

  • 0,5 kg grochu

  • 2 cebule

  • 2 łyżki smalcu

  • szczypta pieprzu

  • szczypta soli

  • 2 liście laurowe

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • szczypta majeranku

Aromatyczna kapusta z grochem krok po kroku

Kiszone warzywo na kapustę z grochem posiekaj i przełóż do dużego garnka. Dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie. Do kapusty dolej odrobinę wody i ugotuj ją na wolnym ogniu do miękkości.

Groch do potrawy ugotuj w osobnym garnku z osolonej wodzie. Groch powinien być odpowiednio miękki, ale nie rozpadać się. Po ugotowaniu składnik odsącz i odstaw do przestygnięcia.

Cebulę do kapusty z grochem obierz i pokrój w pióra. Zeszklij warzywo na dobrze rozgrzanym smalcu. Następnie zarówno cebulę jak i ugotowany wcześniej groch dodaj do garnka z kapustą.

Wszystkie składniki na kapustę z grochem dokładnie wymieszaj. Dopraw całość solą, pieprzem i majerankiem. Kapusta z grochem najlepiej smakuje podana następnego dnia, kiedy wszystkie składniki dobrze się przegryzą. Na świąteczny stół polecamy smakowite zapiekane łazanki. W zimowe miesiące do obiadu wyśmienicie sprawdzi się aromatyczna kapusta zasmażana z jabłkiem.

Canva / ajaykampani
Canva / ajaykampani

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel