Smakosze.pl

Canva / CCat82 ; Pawel Wodzynski / East News

Najdoskonalszy przepis Magdy Gessler na kapustę z grochem. Poezja smaku

23 Listopada 2022

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Wigilijna kapusta z grochem jest pozycją obowiązkową podczas uroczystej wieczerzy. Potrawa, mimo że niezwykle prosta, zachwyca swoim smakiem. Magda Gessler w swojej wersji tego przepisu nie żałuje cebuli oraz majeranku. Dzięki poniższym wskazówkom możesz przygotować kapustę z grochem tak, jak znana restauratorka.

Do przygotowania smakowitej kapusty z grochem potrzebne są zaledwie trzy składniki i kilka przypraw. Te proste produkty wystarczą, aby stworzyć wyjątkowo apetyczne danie. Wypróbuj poniższy przepis Magdy Gessler i ciesz się świąteczną potrawą pyszną, jak nigdy wcześniej.

Przepis na wybitną kapustę z grochem według Magdy Gessler

Składniki:
  • 1,5 kg kiszonej kapusty

  • 0,5 kg grochu

  • 2 cebule

  • 2 łyżki smalcu

  • szczypta pieprzu

  • szczypta soli

  • 2 liście laurowe

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • szczypta majeranku

Aromatyczna kapusta z grochem krok po kroku

Kiszone warzywo na kapustę z grochem posiekaj i przełóż do dużego garnka. Dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie. Do kapusty dolej odrobinę wody i ugotuj ją na wolnym ogniu do miękkości.

Groch do potrawy ugotuj w osobnym garnku z osolonej wodzie. Groch powinien być odpowiednio miękki, ale nie rozpadać się. Po ugotowaniu składnik odsącz i odstaw do przestygnięcia.

Cebulę do kapusty z grochem obierz i pokrój w pióra. Zeszklij warzywo na dobrze rozgrzanym smalcu. Następnie zarówno cebulę jak i ugotowany wcześniej groch dodaj do garnka z kapustą.

Wszystkie składniki na kapustę z grochem dokładnie wymieszaj. Dopraw całość solą, pieprzem i majerankiem. Kapusta z grochem najlepiej smakuje podana następnego dnia, kiedy wszystkie składniki dobrze się przegryzą. Na świąteczny stół polecamy smakowite zapiekane łazanki . W zimowe miesiące do obiadu wyśmienicie sprawdzi się aromatyczna kapusta zasmażana z jabłkiem .

Canva / ajaykampani
Canva / ajaykampani

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >