Smakosze.pl
kapusta z grochem magda gessler

Canva / CCat82 ; Pawel Wodzynski / East News

Najdoskonalszy przepis Magdy Gessler na kapustę z grochem. Poezja smaku

23 Listopada 2022

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Wigilijna kapusta z grochem jest pozycją obowiązkową podczas uroczystej wieczerzy. Potrawa, mimo że niezwykle prosta, zachwyca swoim smakiem. Magda Gessler w swojej wersji tego przepisu nie żałuje cebuli oraz majeranku. Dzięki poniższym wskazówkom możesz przygotować kapustę z grochem tak, jak znana restauratorka.

Do przygotowania smakowitej kapusty z grochem potrzebne są zaledwie trzy składniki i kilka przypraw. Te proste produkty wystarczą, aby stworzyć wyjątkowo apetyczne danie. Wypróbuj poniższy przepis Magdy Gessler i ciesz się świąteczną potrawą pyszną, jak nigdy wcześniej.

Słodkie kotleciki z kaszy manny

Słodkie kotleciki z kaszy manny. Znaleźliśmy prosty przepis na zapomniany deser

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wybitną kapustę z grochem według Magdy Gessler

Składniki:

  • 1,5 kg kiszonej kapusty

  • 0,5 kg grochu

  • 2 cebule

  • 2 łyżki smalcu

  • szczypta pieprzu

  • szczypta soli

  • 2 liście laurowe

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • szczypta majeranku

Aromatyczna kapusta z grochem krok po kroku

Kiszone warzywo na kapustę z grochem posiekaj i przełóż do dużego garnka. Dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie. Do kapusty dolej odrobinę wody i ugotuj ją na wolnym ogniu do miękkości.

Groch do potrawy ugotuj w osobnym garnku z osolonej wodzie. Groch powinien być odpowiednio miękki, ale nie rozpadać się. Po ugotowaniu składnik odsącz i odstaw do przestygnięcia.

Cebulę do kapusty z grochem obierz i pokrój w pióra. Zeszklij warzywo na dobrze rozgrzanym smalcu. Następnie zarówno cebulę jak i ugotowany wcześniej groch dodaj do garnka z kapustą.

Wszystkie składniki na kapustę z grochem dokładnie wymieszaj. Dopraw całość solą, pieprzem i majerankiem. Kapusta z grochem najlepiej smakuje podana następnego dnia, kiedy wszystkie składniki dobrze się przegryzą. Na świąteczny stół polecamy smakowite zapiekane łazanki. W zimowe miesiące do obiadu wyśmienicie sprawdzi się aromatyczna kapusta zasmażana z jabłkiem.

Canva / ajaykampani

Canva / ajaykampani

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel

Tagi:

Aleksandra ProchAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Fasola z suszonymi śliwkami Ewy Wachowicz

Przepisy

Niebywałe, z czym Wachowicz podaje fasolę. Idealny duet na Święta Bożego Narodzenia

Czytaj więcej >
Śledzie w maślance

Przepisy

Ani mleko, ani woda. Koniecznie wymocz śledzie w innym produkcie, będą lżejsze dla żołądka

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty patent na soczyste kotlety mielone. Wyjdą jak z restauracji

Czytaj więcej >
Ciasto ucierane z jabłkiem - idealne na Dzień Ciasta

Przepisy

Dziś obchodzimy Dzień Ciasta. Zdradzamy najszybszy przepis na uwielbiany smakołyk

Czytaj więcej >
Przekąska na mundial z ziemniaków

Przepisy

Zapomnij o chipsach i kanapce Drwala. Lepszą przekąską na Mundial będą pieczone ziemniaki

Czytaj więcej >
duszona marchewka

Przepisy

Duszona marchewka do obiadu. Nie znajdziesz lepszego dodatku do mielonych i pulpetów

Czytaj więcej >