Smakosze.pl Przepisy Co zrobić, żeby kotlety schabowe były soczyste?
canva.com/Juan Moyano

Co zrobić, żeby kotlety schabowe były soczyste?

14 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kotlety schabowe przygotowuje się najczęściej przy pomocy tradycyjnego przepisu, który mógł się już jednak znudzić. Z tego powodu niżej prezentujemy ulepszoną recepturę, która pozwoli na nowo rozkochać się w tym daniu. Oto schabowy w majonezie, który jest jeszcze bardziej soczysty i smaczniejszy.

Kotlety schabowe wydają się doskonałe same w sobie, dlatego mało kto próbuje je udoskonalić. Okazuje się jednak, że usprawnienie tego przepisu wcale nie jest trudne, a umożliwia to osiągnięcie zupełnie nowych efektów.

Marynowanie schabu w majonezie sprawia, że mięso jest jeszcze bardziej soczyste i kruche podczas jedzenia. Enzymy zawarte w majonezie zmiękczają włókna, a zarazem zatrzymują soczystość w ich wnętrzu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na schabowe w marynacie

Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.

Składniki:

  • 500 gramów schabu

  • 2 jajka

  • 4 łyżki majonezu

  • sól i pieprz

  • bułka tarta

  • tłuszcz do smażenia

  • koperek

  • natka pietruszki

Zacznij od rozdzielenia mięsa na 4 równe kotlety. Następnie rozbij mięso tłuczkiem ( zalecamy zakrycie mięsa folią spożywczą, która uchroni cię przed pryskającymi fragmentami schabu, opadającymi na sprzęt kuchenny ).

Do miski wlej majonez, dodaj koperek i natkę pietruszki, wbij jajko, wlej sok z cytryny, całość dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Włóż do niej plastry schabu i schowaj na całą noc do lodówki.

Obtocz mięso w bułce tartej, smaż na rozgrzanym oleju, aż z każdej strony uzyskasz złoty kolor panierki. Podawaj z ziemniakami i mizerią. Smacznego.

Kotlet schabowy
undefined

Źródło: canva.com/gerenme, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przyslijprzepis.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy