Smakosze.pl Porady Co zrobić, żeby kotlety schabowe nie wyszły twarde?
canva/gbh007

Co zrobić, żeby kotlety schabowe nie wyszły twarde?

10 lutego 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Kotlety schabowe są polskim, kultowym daniem. Ponieważ są proste do przygotowania i bardzo smaczne, serwujemy je od święta i na co dzień. Jednak przyrządzając je, można popełnić kilka błędów, przez które nie będą smakowały, jak należy. A wiesz, co zrobić, żeby kotlety schabowe nie wyszły twarde? Z pewnością warto je rozbić równomiernie z obu stron. I co jeszcze jest istotne?

Przygotowanie schabowych jest dość prostą sprawą. Jednak na każdym etapie, można popełnić błąd, który spowoduje, że nie wyjdą, takie jakbyśmy chcieli. A najsmaczniejszy kotlet schabowy powinien być kruchy i soczysty w środku i chrupiący z zewnątrz. Zobacz. co zrobić, by twoje kotlety takie były.

Co zrobić, żeby kotlety schabowe nie wyszły twarde?

Po pierwsze pokrójmy schab w niezbyt grube plastry. Potem rozbijmy je równomiernie z obu stron, dzięki czemu szybciej się usmażą i będą miękkie.

Rozbite plastry mięsa dobrze jest zamarynować. Dzięki temu mięso stanie się bardziej kruche, miękkie i soczyste. Marynata może się składać np. z mleka i cebuli albo z maślanki. Zalejmy nią schab i pozostawmy na co najmniej 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Na co jeszcze warto zwrócić uwagę?

Po wyjęciu plastrów mięsa z marynaty warto je osuszyć papierowym ręcznikiem. Dzięki temu panierka dobrze będzie przylegała do ich powierzchni i kotlety będą miały apetyczny wygląd.

Kotlety najlepiej jest smażyć na smalcu. Ten tłuszcz dobrze komponuje się ze smakiem wieprzowiny. Jednak nim położymy na nim panierowane kotlety, dość dobrze rozgrzejmy tłuszcz.

Po zdjęciu kotletów z patelni osączmy je na papierowych ręcznikach. Ten zabieg zredukuje ilość tłuszczu wchłoniętego przez panierkę.

Jeśli chcesz poznać dokładny przepis na kotlety schabowe po kowalsku , zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu też przepis na schabowe z miodem i musztardą .

schab
schab

Źródło zdjęcia: canva/12MN

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy