Co zrobić, żeby pączki były mniej tłuste?
Tłusty Czwartek bez pączków? Taki scenariusz niewielu smakoszy potrafi sobie wyobrazić. Wiemy co zrobić, by słodkie szaleństwo nie odbiło się negatywnie na zdrowiu. Sprawdźcie koniecznie nasze porady dotyczące smażenia tradycyjnego rarytasu.
Coroczna tradycja jedzenia pączków nie musi zbierać żniwa w postaci dodatkowych kilogramów zaobserwowanych na wadze. Korzystając z naszych rad, przygotujecie pączki, które zawierać będą minimalną ilość tłuszczu. Nie będą tak lekkie, jak pieczone , lecz na jednego czy dwa będzie można się skusić.
Jak usmażyć pączki, by nie wchłonęły dużo tłuszczu?
Przede wszystkim dobrze rozgrzejcie olej . Wtedy pączki będą go magazynować w mniejszym stopniu. Nie przesadźcie jednak. Zbyt gorący tłuszcz sprawi, że pączki szybko się zrumienią, w środku pozostając surowe.
Najlepszym rozwiązaniem, pozwalającym na sprawdzenie temperatury oleju, jest włożenie niewielkiej ilości ciasta do tłuszczu. Gdy zacznie nieco skwierczeć, sprawnie wypłynie, a po minucie będzie rumiane, możemy smażyć pączki.
Jeśli gotowe pączki dobrze odsączymy na ręczniku papierowym czy bibule, również zmniejszymy ich ładunek energetyczny i sprawimy, że deser stanie się nieco lżejszy. Podobnie będzie, gdy zamiast smalcu do smażenia wybierzemy olej rzepakowy.
Babcine sposoby zawsze pomogą
Skutecznym patentem, który można zastosować, jest obgotowanie pączków. Zamiast wrzucać ciasto od razu na olej, najpierw umieszczamy je we wrzątki i podgrzewamy przez 2 minuty od wypłynięcia. Potraktowane w ten sposób ciasto wchłonie mniej tłuszczu.
Nasze babcie dodawały również spirytusu lub octu do masy. Dwie łyżeczki na kilogram mąki zmniejszały szansę na to, że paczki staną się bombą kaloryczną. Kieliszek alkoholu można też dodać do tłuszczu — także spełni oczekiwaną funkcję.
Źródło zdjęcia: canva/bhofack2
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: tipy.interia, kuchnia.wp