Co zrobić, żeby placki ziemniaczane chłonęły mniej tłuszczu? Najlepsze gospodynie mają sprawdzony trik
Jeśli zastanawialiście się kiedykolwiek, co zrobić, żeby placki ziemniaczane chłonęły mniej tłuszczu, przychodzimy z podpowiedzią. Istnieje prosty sposób na przygotowanie ich w lekkiej wersji. Trik, który z powodzeniem stosują doświadczone kucharki, polega na wlaniu do masy ziemniaczanej odrobiny wysokoprocentowego alkoholu. Dzięki niemu o ociekających tłuszczem plackach można zapomnieć.
Tłuste placki ziemniaczane nikomu nie będą smakowały. Jak zatem je usmażyć, by uchronić warzywną masę przed wchłanianiem oleju? Okazuje się, że wcale nie jest to takie trudne i wystarczy dodać jeden składnik, by rezultaty były zadowalające.
Co zrobić, żeby placki ziemniaczane chłonęły mniej tłuszczu? Znamy niezwodny trik.
Masa ziemniaczana podczas smażenia często wchłania sporo oleju. Aby temu zapobiec, można oczywiście usmażyć danie bez tłuszczu, dodając jedynie odrobinę do samego ciasta. Jednak jeśli nie mamy dobrej — najlepiej teflonowej — patelni, placki ziemniaczane nadal mogą przywierać.
Zdecydowanie lepszym sposobem jest wlanie do masy odrobiny wysokoprocentowego alkoholu np. wódki. Znany naszym babciom trik sprawi, że placki będą zdecydowanie lżejsze. Dodany alkohol podczas smażenia odparuje i nie zmieni smaku potrawy. Sprawi jednak, że tłuszcz pozostanie na patelni.
Do zrobienie placków z 1 kilograma ziemniaków wykorzystuje się zaledwie pół łyżeczki spirytusu. Nie ma zatem powodu, by obawiać się przypadkowego spożycia napojów wyskokowych.
Co jeszcze pomoże w uzyskaniu lżejszych placków ziemniaczanych?
Odpowiednia technika smażenia także poprawi jakość uzyskanych placków. Smażąc danie na średnim ogniu i niezbyt długo, ograniczymy ilość tłuszczu, jaką znajdziemy w gotowym smakołyku.
Warto zatem formować niezbyt grube i nie za duże placki. Będzie je także zdecydowanie łatwiej obracać. Dodatkowo można też przed podaniem osuszyć je na ręczniku papierowy — wtedy porcja przyswojonego tłuszczu będzie jeszcze mniejsza.
Na naszej stronie znajdziecie więcej informacji na temat placków ziemniaczanych. W tym artykule podpowiadamy, co zrobić by masa ziemniaczana nie ściemniała . Ten natomiast zdradza jakie ziemniaki będą najlepsze do przygotowania ulubionego dania.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Babcia Stasia w piątki robi gołąbki bez grama mięsa. Niedrogi farsz powala smakiem
-
Soczyste i pełne smaku kotlety schabowe w coli. Panierka zachwyci każdego