Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babcia Stasia w piątki robi gołąbki bez grama mięsa. Niedrogi farsz powala smakiem

Babcia Stasia w piątki robi gołąbki bez grama mięsa. Niedrogi farsz powala smakiem

Gołąbki z ziemniakami i grzybami - prosty przepis
canva/MarenWischnewski

Gołąbki z ziemniakami i grzybami będą idealne na piątkowy obiad dla całej rodziny. Jarskie danie przygotowane według przepisu babci Stasi spodoba się nawet najbardziej wybrednym. Połączenie ziemniaków, grzybów i kaszy gryczanej z białą kapustą i sosem z delikatnej śmietanki smakuje wyśmienicie. Koniecznie spróbujcie — jeszcze nie raz je zrobicie.

Postne gołąbki będą idealne na piątkowy obiad. Babcia Stasia zdradziła niezawodny patent na pyszny farsz z ziemniaków, kaszy i grzybów, który na głowę bije mięsne kompozycje. Tak lekkiego, prostego i pełnego smaku rarytasu dawno nie jedliście. Skusicie się?

Przepis na pyszne gołąbki z ziemniakami i grzybami

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków

  • 250 g suchej kaszy gryczanej

  • 1 nieduża główka kapusty

  • 1 średnia cebula

  • 250 ml śmietany 12%

  • 5 g suszonych grzybów

  • 50 g masła

  • 1 łyżeczka suszonego tymianku lub rozmarynu

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić gołąbki z ziemniakami i grzybami? Babcia Stasia zna niezawodny przepis

Proste i smaczne danie przyrządzić można w dwóch etapach. Pierwszym z nich jest zrobienie aromatycznego farszu, drugim - formowanie i zapiekanie postnych gołąbków. Z naszą instrukcją poradzicie sobie bez trudu.

Przygotowanie farszu do jarskich gołąbków:

Suszone grzyby namaczamy w zimnej wodzie przez 2-3 godziny. Po tym czasie gotujemy je przez około 60 minut. Odcedzamy, zachowując wodę z garnka i kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i siekamy.

Szklimy ją na dobrze rozgrzanym maśle, po czym dodajemy grzyby i również je zrumieniamy. Odstawiamy na bok do ostudzenia. Ziemniaki obieramy i myjemy. 1/3 porcji gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzamy je, studzimy i przeciskamy przez praskę.

Surowe bulwy ścieramy na tarce o niewielkich oczkach i odciskamy z nadmiaru płynu. Kaszę gryczaną płuczemy i gotujemy w osolonym wrzątku przez kwadrans. Wszystkie składniki po przestudzeniu łączymy ze sobą i doprawiamy.

Przygotowanie postnych gołąbków:

Kapustę pozbawiamy głąba i sparzamy poprzez umieszczenie w dużym garnku z wrzątkiem i gotowanie od 10 do 15 minut. Oddzielamy liście i wypełniamy je przygotowanym wcześniej farszem.

Zawinięte gołąbki z ziemniakami i grzybami układamy w wyścielonym małymi liśćmi kapusty naczyniu żaroodpornym. Zalewamy je śmietaną i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Podajemy od razu po przyrządzeniu.

Wskazówka: do przygotowania dania możecie wykorzystać ziemniaki z poprzedniego obiadu. Potrzebować będzie wtedy tylko 1 kg dodatkowych bulw.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na jarskie gołąbki. Sprawdźcie koniecznie połączenie czerwonej soczewicy, pieczarek i fety. Być może skusi was też rarytas przyrządzony według receptury z 1910 roku, gdzie głównym składnikiem farszu jest kasza jaglana.

Gołąbki z ziemniakami i grzybami są świetne
canva/MarynaVoronova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: