Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane? Pamiętaj o 1 zasadzie

Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane? Pamiętaj o 1 zasadzie

Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane?
canva/pilcas

Chrupiące placki ziemniaczane spodobają się nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Aby uzyskać smakowite danie, należy pamiętać o jednym szczególe — dobrym odsączeniu startych ziemniaków. Zbyt duży dodatek mąki — jaki konieczny będzie w przypadku mocno wilgotnego purée — sprawi, że placki wyjdą się zbite i gumowate.

Zrobienie chrupiących placków ziemniaczanych wymaga właściwego doboru ziemniaków. Najlepsze będą odmiany o dużej zawartości skrobi i sypkim miąższu takie jak Bryza, Gracja czy Tajfun. W ich przypadku dodatek mąki może być znikomy, a placki i tak nie rozpadną się po usmażeniu.

Do przygotowania rarytasu nadadzą się także tzw. ziemniaki uniwersalne, czyli popularne odmiany Irga czy Irys. Zawierają nieco więcej wody, lecz po dobrym odsączeniu i dodaniu mąki masa będzie miała odpowiednią konsystencję. W tym przypadku kluczowe będzie zachowanie odpowiednich proporcji składników. Z naszą recepturą będzie to dziecinnie proste.

Przepis na chrupiące placki ziemniaczane

Składniki:

  • 5-6 średniej wielkości ziemniaków o dużej zawartości skrobi

  • pół średniej cebuli lub 2 cebulki szalotki

  • 1 jajko lub 1 łyżka mielonego siemienia lnianego namoczona w 3 łyżkach wrzątku

  • 2-3 łyżki mąki pszennej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane? Mamy najlepszy przepis

Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o niewielkich oczkach. Dodajemy do nich nieco soli i odstawiamy masę na bok, by warzywa puściły nieco soku. Starannie je odsączamy, najlepiej na sicie z gazą.

Do pozbawionego płynu purée dodajemy startą na tarce cebulę, jajko lub kleik z siemienia lnianego, mąkę oraz pieprz i jeszcze trochę soli. Dokładnie mieszamy składniki, o czym smażymy placki na dobrze rozgrzanym oleju.

Ciasto nakładamy przy pomocy łyżki, dbając o to, by porcje nie były zbyt duże. By uzyskać chrupiące placki ziemniaczane, należy zadbać o to, by nie były one zbyt grube. Wtedy szybko się usmażą, nie wchłoną zbyt dużo tłuszczu i będą przyjemne w odbiorze.

Gotowy rarytas przed podaniem warto osuszyć z nadmiaru oleju. Smakuje wyśmienicie z wieloma dodatkami m.in. z kwaśną śmietaną czy sosem kurkowym.

Na naszej stronie znajdziecie kilka innych pomysłów na dania z ziemniaków. Szczególnie polecamy tę pyszną zapiekankę z mięsem mielonym. Być może spodoba wam się też receptura na pieczone ziemniaki z farszem serowo-warzywnym.

Chrupiące placki ziemniaczane skuszą niejednego smakosza
canva/IgorDutina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: nietylkopasta, ofeminin