Smakosze.pl Przepisy Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie piły tłuszczu w czasie smażenia?
Placki ziemniaczane
canva/pilcas

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie piły tłuszczu w czasie smażenia?

7 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Placki ziemniaczane są kultowym daniem, które najczęściej przygotowuje się w domowym zaciszu. Aby placki nie piły zbyt wiele tłuszczu podczas smażenia, dodaj do ciasta odrobinę alkoholu. Po ugotowaniu placuszki zachwycą cię swoją chrupkością oraz idealnym poziomem wysmażenia.

Placki ziemniaczane to z pozoru banalnie prosta potrawa, która charakteryzuje się jednak pewnymi problemami. Mało kto zdaje sobie sprawę, że dodanie do surowego ciasta nieco alkoholu sprawi, że placki nie nasiąkną tłuszczem i będą jeszcze lepsze.

Nie ma potrzeby obawiać się, że w cieście znajdują się resztki alkoholu po usmażeniu. Wysoka temperatura sprawi, że ten szybko wyparuje i nie będzie po nim żadnego, nawet najmniejszego śladu.

Przepis na idealne placki ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg kartofli

  • 2 cebule

  • 1 jajko

  • 2 łyżki mąki

  • łyżeczka spirytusu

  • sól

  • olej

  • pieprz

Zacznij od obrania ziemniaków, umycia ich w czystej wodzie i starcia ich na tarce o najmniejszych oczkach. Umieść ziemniaki na sitku i odciśnij je z nadmiaru wody, a następnie przełóż je do miski.

Na tej samej tarce zetrzyj również obraną cebulę i dodaj ją do ziemniaków. Wsyp do nich przesianą mąkę. pieprz, sól, wlej łyżeczkę spirytusu oraz rozbełtane jedno jajko. Wymieszaj ciasto, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.

Wylewaj ciasto porcjami na patelnie z rozgrzaną dużą ilością oleju. Smaż placki z obu stron na złoty kolor. Podawaj ze swoim ulubionym sosem bądź posypane białym cukrem w kryształkach. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź ten artykuł , jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić cudowne placki z kukurydzy. Ten tekst wyjawia prosty przepis na chrupiące kotlety z kalafiora, idealne na obiad.

Placki ziemniaczane

Źródło zdjęcia: canva/Alexander's Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Zaczynał pracę jako redaktor w serwisie smakosze.pl. Przez lata piął się po szczeblach przez stanowiska wydawnicze, w serwisach pyszne.pl, smakosze.pl oraz domekiogrodek.pl. Przez ponad rok dbał o serwis domekiogrodek.pl jako redaktor naczelny. Profesjonalnie kulinariami zajmuje się ponad sześć lat, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuje się już od dzieciństwa. W swoich tekstach stara się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl