Smakosze.pl
jajecznica

canva/Tatiana Volgutova

Jak przygotować jajecznicę z mikrofalówki?

24 Lutego 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jajecznicę moglibyśmy jeść na śniadanie codziennie. Jest pożywna i szybka do zrobienia. Jeśli jeszcze bardziej chcecie przyspieszyć jej przyrządzanie, nie wyciągajcie patelni, tylko postawcie na popularne urządzenie. Zobaczcie, jak przygotować jajecznicę z mikrofalówki. Wystarczą 3 minuty i będzie gotowa.

Mikrofalówka jest w naszych domach bardzo pomocnym urządzeniem. Błyskawicznie można w niej podgrzać danie czy rozmrozić mięso. Rzadko jednak używamy jej do gotowania lub pieczenia. A jak najbardziej można.

Błyskawiczna zupa pomidorowa

Banalnie prosta i błyskawiczna zupa pomidorowa

CZYTAJ DALEJ

Dziś powiemy wam, jak przygotować jajecznicę z mikrofalówki. Jest to bardzo proste, wymaga tylko wymieszania od czasu do czasu. W kuchence mikrofalowej nie zalecamy jednak gotować jajek, bo mikrofale rozsadzają skorupki.

Jak przygotować jajecznicę z mikrofalówki?

Składniki:

  • 4 jajka

  • 1 łyżeczka masła

  • sól, pieprz

  • szczypiorek

Przygotowanie jajecznicy

Jajka wybij do miseczki. Dodaj trochę soli i pieprzu, roztrzep widelcem. Większe naczynie, np. ceramiczną salaterkę wysmaruj masłem. Przelej do niej jajka.

Naczynie wstaw do mikrofalówki i ogrzewaj 60 sekund przy mocy ok. 650 W. Po tym czasie wymieszaj jajecznicę od dna.

Naczynie z jajecznicą ponownie wstaw do mikrofalówki i ogrzewaj przy tej samej mocy w cyklach po 30 sekund. Za każdym razem wymieszaj potrawę od dna.

Gdy jajecznica odpowiednio się zetnie i osiągnie pożądaną gęstość, posyp ją drobno posiekanym szczypiorkiem.

Jeśli szukasz innych przepisów na jajecznicę, zajrzyj na naszą stronę. Szczególnie polecamy przepis na jajecznicę z serkiem śmietankowym, a także na jajecznicę z płynnym żółtkiem.

jajka

jajka

Źródło zdjęcia: canva/davincidig

Najgorsze dodatki do kawy

Nigdy nie dodawaj ich do kawy, konsekwencje mogą być opłakane. Ujawniamy listę najgorszych dodatków

Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na całym świecie. Wielu smakoszy nie wyobraża sobie bez niej udanego dnia. Niestety, niektóre dodatki mogą sprawić, że kawa nie wyjdzie nam na dobre. Czego lepiej unikać? Odpowiedź na to pytanie jest zaskakująca.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: doradcasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Waniliowe naleśniki na maślance

Przepisy

Waniliowe naleśniki na maślance. Puszyste i aromatyczne

Czytaj więcej >
Jajecznica po angielsku

Przepisy

Jajecznica po angielsku w sam raz na jesienne poranki. 1 dodatek nadaje aksamitności

Czytaj więcej >
Kawa z korzennymi przyprawami

Przepisy

Zmiel, a potem wrzuć do kawy. Korzyści odczujesz niemal natychmiast

Czytaj więcej >

Przepisy

Dodajesz jajko i bułkę do panierki na kotlety schabowe? 1 składnik jest zupełnie zbędny

Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, z czego siostra Anastazja robi zalewę do grzybów. Idealna kompozycja przypraw

Czytaj więcej >

Przepisy

„Mega tanie i smaczne” placki ziemniaczane od Tomasza Strzelczyka. Pokochasz je od razu

Czytaj więcej >