Jak przygotować jajecznicę z mikrofalówki?
Jajecznicę moglibyśmy jeść na śniadanie codziennie. Jest pożywna i szybka do zrobienia. Jeśli jeszcze bardziej chcecie przyspieszyć jej przyrządzanie, nie wyciągajcie patelni, tylko postawcie na popularne urządzenie. Zobaczcie, jak przygotować jajecznicę z mikrofalówki. Wystarczą 3 minuty i będzie gotowa.
Mikrofalówka jest w naszych domach bardzo pomocnym urządzeniem. Błyskawicznie można w niej podgrzać danie czy rozmrozić mięso. Rzadko jednak używamy jej do gotowania lub pieczenia. A jak najbardziej można.
Dziś powiemy wam, jak przygotować jajecznicę z mikrofalówki. Jest to bardzo proste, wymaga tylko wymieszania od czasu do czasu. W kuchence mikrofalowej nie zalecamy jednak gotować jajek, bo mikrofale rozsadzają skorupki.
Jak przygotować jajecznicę z mikrofalówki?
Składniki:
4 jajka
1 łyżeczka masła
sól, pieprz
szczypiorek
Przygotowanie jajecznicy
Jajka wybij do miseczki. Dodaj trochę soli i pieprzu, roztrzep widelcem. Większe naczynie, np. ceramiczną salaterkę wysmaruj masłem. Przelej do niej jajka.
Naczynie wstaw do mikrofalówki i ogrzewaj 60 sekund przy mocy ok. 650 W. Po tym czasie wymieszaj jajecznicę od dna.
Naczynie z jajecznicą ponownie wstaw do mikrofalówki i ogrzewaj przy tej samej mocy w cyklach po 30 sekund. Za każdym razem wymieszaj potrawę od dna.
Gdy jajecznica odpowiednio się zetnie i osiągnie pożądaną gęstość, posyp ją drobno posiekanym szczypiorkiem. Jeśli szukasz innych przepisów na jajecznicę, zajrzyj na naszą stronę. Szczególnie polecamy przepis na jajecznicę z serkiem śmietankowym, a także na jajecznicę z płynnym żółtkiem.
Źródło zdjęcia: canva/davincidig
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: doradcasmaku Zapraszamy na nasz Instagram