Lepsze niż racuchy i placki ziemniaczane - cudowne placki z kukurydzy
Klasyczne placki z ziemniaków czy racuchy z jabłkami bledną, gdy do stołu podane zostają placki z kukurydzą. Słodkie, a zarazem chrupiące danie zyskuje coraz większą popularność. Częściowo dlatego, że jest zaskakujące łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Placki są jednym z lepszych sposobów na ugotowanie ekspresowego, pożywnego, a zarazem smacznego posiłku. Może wykonać je każdy, dlatego nie trzeba się martwić o zbytni poziom zaawansowania tej receptury.
Placki z kukurydzy konserwowej to doskonały wybór, jeśli w spiżarni znajduje się za dużo puszek z tymi ziarnami. Jeśli nie masz pomysłu na ich wykorzystanie, sprawdź smak poniższych placuszków.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na placki z kukurydzy
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym uczymy jak najwygodniej obierać maślaki. W tym tekście z kolei zdradzamy genialny przepis, na syrop z kwiatów czarnego bzu.
Składniki:
2 puszki kukurydzy
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki posiekanego szczypiorku
sól
olej
Zacznij od otworzenia puszek z kukurydzą i odsączenia ziaren od zalewy. Możesz je także przepłukać wodą, aby pozbyć się jej całkowicie, co zmniejszy ilość sodu w gotowym daniu.
Do miski wsyp mąkę, sól, wbij jajka, dodaj szczypiorek oraz ziarna kukurydzy. Wymieszaj ciasto rózgą kuchenną, aż wszystkie składniki połączą się. Odstaw je na 15 minut pod przykryciem.
Na patelni rozgrzej olej. Wylewaj na niego porcje ciasta za pomocą łyżki. Smaż placki z obu stron na złoty kolor. Podawaj z kwaśną śmietaną. Smacznego.
Źródło: canva/nata_vkusidey, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: gotujmy.pl