Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie przywierały do patelni?
Ciężko o bardziej domowy posiłek niż placki ziemniaczane - chrupiące placuszki można podać na wiele sposobów, co czyni je uniwersalnym obiadem. Aby podczas smażenia placki nie przywierały, pamiętaj o wlaniu dużej ilości oleju na patelnię. Ciasto powinno być równomiernie zakryte tłuszczem, wtedy z łatwością odejdzie od gorącego metalu.
Placki ziemniaczane mogą sprawiać wrażenie banalnie prostej potrawy, lecz wiele osób zauważa niekiedy, że wynik ich pracy jest daleki od oczekiwanego. Placki rozpadają się i przywierają do patelni. Znamy genialne rozwiązanie tego problemu.
Jeśli do tej pory używałeś tylko odrobiny oleju, popełniałeś duży błąd. Poziom oleju na patelni powinien być dwukrotnością grubości wylewanych nań placków. Takie rozwiązanie sprawi, że ciasto smażyć się będzie równomiernie, a temperatura podczas gotowania nie będzie zbyt gwałtownie spadać.
Przepis na idealne placki ziemniaczane
Składniki:
-
2 kg ziemniaków
-
4 jajka
-
2 cebule
-
7 łyżek mąki pszennej
-
szczypta soli
-
olej
Zacznij od umycia kartofli pod bieżącą wodą, a następnie obrania ich i wycięcia zielonych i ciemnych punktów z miąższu. Zetrzyj pyrki na tarce o dużych oczkach, po czym przełóż je na sitko i odciśnij nadmiar soku.
Cebule obierz ze skórki. Możesz ją również zetrzeć na tarce tak jak ziemniaki, lub drobno posiekać nożem. Pulpę ziemniaczaną oraz cebulę umieść w dużej misce. Dodaj do nich jajka, przesianą mąkę oraz szczyptę soli. Wymieszaj masę na jednolitą konsystencję.
Na patelnie (najlepiej sprawdzi się z powłoką ceramiczną lub teflonową) wylej dużą ilość oleju i postaw ją na palniku. Wykładaj na rozgrzany tłuszcz porcje ciasta i smaż z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przekładaj je na ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru oleju. Smacznego.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym przekazujemy najlepszy sposób na idealną wątróbkę. Ten tekst wyjawia przepis na zaskakujący domowy syrop z bananów.
Źródło zdjęcia: canva//Antic Zlatko, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: newsy.gotujmy.pl