W czym moczyć wątróbkę, żeby była miękka?
Wątróbka jest dla wielu ludzi bardzo nieprzyjemnym wspomnieniem z dzieciństwa, choć dzisiaj większość z nich lubi się nią zajadać. Jeśli chcesz, żeby po usmażeniu była miękka, wymocz ją w mleku, kefirze lub maślance przez minimalnie dwie godziny. Nabiał zmiękczy mięso, a także wyciągnie ewentualną goryczkę, która może być wyczuwalna.
Wątróbka smażona z cebulką, a niekiedy również i z jabłkiem jest klasyką, która w wielu starszych smakoszach natychmiast wywołuje mieszane uczucia. Młodsi z kolei zwykle nie mają żadnych wątpliwości i kategorycznie odmawiają jedzenia jej.
Większość nieprzyjemności związanych z tym produktem jest jej gorzkość oraz twardość - znaki, że wątróbka została źle przygotowana. Przed smażeniem trzeba bowiem wymoczyć ją w mleku, kefirze lub maślance, a solenie zostawić na sam koniec.
Przepis na wątróbkę z cebulką
Składniki:
500 g wątróbki drobiowej
1 l mleka
2 cebule
olej
sól
pieprz
majeranek
1 łyżka mąki
Zacznij od oczyszczenia wątróbki. Odetnij z niej żyłki i przerosty, a następnie delikatnie opłucz pod bieżącą wodą. Pokrój ją na mniejsze plastry o równej grubości i wrzuć do miski. Jedną cebulę obierz i pokrój w plasterki.
Do miski wlej litr mleka, wrzuć cebulę i przykryj. Schowaj wątróbkę do lodówki przynajmniej na 2 godziny, choć im więcej czasu będzie się moczyć, tym lepiej. Po tym czasie wyjmij ją na blat i dokładnie osusz z mleka. Oprósz wątróbkę mąką i dopraw ją świeżo mielonym czarnym pieprzem. Cebulę drugą pokrój w plasterki i podsmaż na odrobinie oleju. Przełóż ją na czysty talerz i na tej samej patelni usmaż wątróbkę z obu stron. Dodaj cebulę, sól oraz majeranek, smaż 2 minuty i podawaj. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić rewolucyjną wątróbkę smażoną w cieście. Ten tekst wyjawia przepis na racuchy na kefirze.
Źródło zdjęcia: canva/arfo, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: dorotakaminska; winiary