Co zrobić, żeby tarty chrzan na Wielkanoc nie ściemniał? Wystarczy 1 prosta sztuczka
Sprawdźcie, co zrobić, żeby tarty na Wielkanoc chrzan nie ściemniał. Wystarczy zastosować jedną, prostą sztuczkę, a mianowicie dodać do niego kilka łyżek soku z cytryny. Można też sięgnąć po inny dodatek, a chrzan również pozostanie jasny i apetyczny.
Wielkanoc i świąteczny stół kojarzy się z kilkoma charakterystycznymi produktami. Wśród nich jest chrzan, który podaje się np. do wędlin i mięs, a także do pieczonej kiełbasy. Podnosi on też smak żurku i sosów.
Tarty chrzan można bez problemu kupić. Jednak ten przygotowany własnoręcznie ma silniejszy aromat i jest ostrzejszy. Z pewnością ma też prostszy skład, bo nie zawiera żadnych zbędnych dodatków. Sprawdź, jak go przygotować, by wyglądał apetycznie.
Co zrobić, żeby tarty na Wielkanoc chrzan nie ściemniał?
Tarty chrzan ma tendencję do ciemnienia. Wynika to z reakcji zawartych w nim składników z tlenem. Aby temu zapobiec, wystarczy wymieszać go z kilkoma łyżkami soku z cytryny lub octu jabłkowego. A najlepiej wlać je na dno miski, do której ścierany jest chrzan. Kwaśny składnik zapobiegnie utlenianiu się chrzanu.
Dobrym pomysłem jest też wymieszanie chrzanu z kwaśną śmietaną. Ona również zapobiegnie ciemnieniu chrzanu, a przy okazji rozjaśni go i złagodzi jego smak.
Na co jeszcze zwrócić uwagę robiąc tarty chrzan?
Korzenie chrzanu przeznaczone do ścierania powinny być jędrne. Jeśli takie nie są, można je na godzinę przed tarciem włożyć do miski z zimną wodą lub do zamrażarki. Zabieg ten sprawi też, że chrzan nie będzie tak mocno podrażniał naszych oczu.
Przed tarciem korzenie chrzanu trzeba dokładnie wyszorować, cienko obrać, opłukać i osuszyć. W czasie obierania należy usunąć wszelkie plamki.
Chrzan najlepiej jest trzeć przy uchylonym oknie, a nawet na zewnątrz, np. na balkonie. Świeże powietrze zapobiegnie wyciskaniu łez.
Chrzan należy ścierać na jak najmniejszych oczkach. Dzięki temu będzie gładszy, ale też uwolni się z niego więcej aromatu. W naszym serwisie znajdziesz przepis na zupę chrzanową , a także na ozorki w sosie chrzanowym .
Źródło zdjęcia: canva/ksushachmeister
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Pierogi z białą kiełbasą i chrzanem - idealne na Wielkanoc. Każdy poprosi o dokładkę
-
Jak przechowywać chleb, żeby nie wysechł i nie spleśniał? Mamy garść praktycznych porad
-
Wielkanocna szynka według przepisu Ewy Wachowicz. Sekret tkwi w marynacie
Źródło: fajerki