Smakosze.pl Porady Co zrobić, żeby tłuszcz nie pryskał podczas smażenia? Mamy prosty patent
canva/pixelshot

Co zrobić, żeby tłuszcz nie pryskał podczas smażenia? Mamy prosty patent

8 marca 2022

Olej pryska podczas smażenia? Przyczyną jest woda znajdująca się na patelni. Wystarczy się jej pozbyć, a problem zniknie. Przydatna będzie sól, którą można posypać ciepły tłuszcz zapobiec jego rozprzestrzenianiu się po kuchni. Sprawdźcie wszystkie wskazówki, a już nigdy nie będziecie sprzątać kuchni z drobinek tłuszczu.

Gdy olej pryska naokoło łatwo o oparzenia. Po przyrządzeniu posiłku konieczne jest też sprzątanie. A wystarczy tylko pozbyć się wody z patelni, by problem w ogóle nie wystąpił. Podpowiadamy, jak uchronić się przed problemami w czasie smażenia jedzenia. Zapomnicie, że kiedykolwiek je mieliście.

Jak uniknąć pryskania oleju na patelni?

Przede wszystkim nie należy dopuścić, by gorący olej wszedł w kontakt z wodą. Zanim przystąpicie do smażenia, dokładnie wytrzyjcie patelnię i osuszcie żywność, która będziecie smażyć.

Jeżeli chcecie mieć pewność, że nawet odrobina wody nie pozostała na naczyniu, przetrzyjcie je ściereczką nasączoną octem . Produkt ten ma zdolność pochłaniania wilgoci i z łatwością poradzi sobie z niewidocznym dla naszego oka zawilgotnieniem patelni.

Przed wylaniem oleju na patelnię, możecie też profilaktycznie posypać ją solą. Biała przyprawa także wykazuje właściwości higroskopijne , które łatwo możemy wykorzystać, by usunąć wodę z naczynia.

Co jeszcze można zrobić?

Stało się. Już wlaliście olej i okazało się, że woda jednak jest na patelni. Wciąż możecie posypać pryskający olej szczyptą soli. Z łatwością poradzi sobie z sytuacją, zatrzymując wilgoć wewnątrz swoich cząsteczek.

Po więcej porad kulinarnych zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam wskazówki dotyczące smażenia w głębokim tłuszczu oraz cenne rady pozwalające uniknąć usmażenia zbyt tłustych placków ziemniaczanych.

Na suchej patelni olej nie będzie pryskał
Na suchej patelni olej nie będzie pryskał

Źródło zdjęcia: canva/Diana Vishnyakova's Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: haps, kobieceinspiracje, mamadu

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy