Smakosze.pl Porady Co zrobić, żeby wątróbka nie pryskała przy smażeniu? Strzelczyk pokazał niezawodny trik
Screeny z filmu na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Co zrobić, żeby wątróbka nie pryskała przy smażeniu? Strzelczyk pokazał niezawodny trik

6 lutego 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Jak smażyć wątróbkę, żeby nie pryskała? Wystarczy zastosować sztuczkę Tomasza Strzelczyka. Kucharz zdradził najlepszy sposób. Surowe mięso zalewa wrzątkiem i odstawia na kilka minut. Dopiero później osusza, obtacza w mące i smaży. Wątróbka wychodzi idealnie i nie pryska.

Odpowiednio przyrządzona wątróbka jest prawdziwym przysmakiem. Wątróbkę możemy podać z wieloma składnikami, jednak to z owocami komponuje się najlepiej. Mięso przesmażone z cebulą, majerankiem, jabłkiem lub gruszką nie ma sobie równych. Wątróbka podana z musem malinowym również smakuje obłędnie.

Wątróbkę należy odpowiednio przygotować, w przeciwnym wypadku będzie twarda jak podeszwa buta i będzie pryskać podczas smażenia. Wątróbka będzie soczysta i delikatna, kiedy posolimy ją przed samym podaniem. Sól zamyka w pory w mięsie, w przez co podroby twardnieją.

Co zrobić, żeby wątróbka nie pryskała? Najlepszy trik zdradził Tomasz Strzelczyk. Znany kucharz na swoim kanale, Tomasz Strzelczyk ODDASZARTUCHA na YouTube, opublikował film, na którym usmażył idealną wątróbkę. To właśnie z tego kanału pochodzi trik i zdjęcia wykorzystane w artykule.

Niezawodny patent Strzelczyka na wątróbkę. Nie pryska podczas smażenia

Wątróbkę oczyść, pokrój, przełóż do miski i zalej wrzątkiem. Po 2- 3 minutach wyjmij mięso i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Wątróbkę obtocz w mące i smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu. Mięso obróć po kilku minutach przy pomocy szczypiec.

Nie nakłuwaj wątróbki widelcem. Krwista wątróbka będzie gotowa po 3 minutach smażenia na stronę. Wysmażona natomiast potrzebuje 5 minut. Mięso po usmażeniu oprósz solą i podaj z ulubionymi dodatkami.

Dlaczego wątróbka pryska podczas smażenia? Poznaj najczęściej popełniane błędy

Wątróbka zawsze będzie pryskać, jeśli wrzucisz na patelnię źle osuszone mięso. Wątróbka musi być zupełnie sucha. Dopiero wtedy obtocz ją w mące pszennej i połóż na rozgrzanym oleju rzepakowym lub maśle klarowanym.

Wątróbka jest bardzo soczysta. Nigdy nie nakłuwaj jej widelcem podczas smażenia, ponieważ będzie pryskać i możesz się oparzyć. Mięso obracaj przy pomocy szczypiec kuchennych lub dwóch widelców. Wątróbkę po usmażeniu przełóż na chwilę na ręcznik papierowy i dopiero podaj.

Przygotuj wyśmienitą wątróbkę z jabłkiem, cebulą i suszoną żurawiną . Będzie soczysta i pełna smaku. Wachowicz gotuje rosół z wątróbką . Kultowa potrawa nie ma sobie równych.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARUCHA

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy