Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rosół z wątróbką od Ewy Wachowicz
Renata Materlińska
Renata Materlińska 25.09.2021 02:00

Rosół z wątróbką od Ewy Wachowicz

rosół
Canva / beats3; Instagram / @ewawachowicz

Rosół znamy i kochamy. Kojarzy nam się zwykle ze złocistym, aromatycznym wywarem. No, chyba że zawiera więcej wołowiny, wtedy nabiera ciemniejszej barwy. Dziś polecamy wam bardzo ciekawą wersję rosołu z wątróbką według pomysłu Ewy Wachowicz.

Choć zwykle serwujemy rosół w postaci klarownego wywaru z makaronem, to może on mieć pożywniejszą wersję. Wystarczy, że podasz go z kawałkami gotowanego mięsa, marchewką i natką pietruszki.

Ewa Wachowicz proponuje zaś oryginalny rosół z wątróbką i niezwykłymi warzywami. Zobaczcie, że w tej wersji też smakuje naprawdę dobrze.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis Ewy Wachowicz na rosół z wątróbką

Składniki:

  • 1 kg wołowiny z kością

  • 50 g wątróbki cielęcej lub drobiowej

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • 1/2 korzenia selera

  • 1 duża cebula

  • 2 listki laurowe

  • po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu

  • 1 goździk

  • 2 różyczki kalafiora

  • 1 kalarepa

  • kilka rzodkiewek

  • 6 ugotowanych ziemniaków

  • sól, pieprz

  • natka pietruszki

Przygotowanie rosołu z wątróbką

Mięso opłucz, umieść w garnku, zalej zimną wodą. Dodaj obrane marchewki, pietruszkę, seler, opieczoną cebulę oraz ziele, listek laurowy, pieprz i goździk. Gotuj na niedużym ogniu do wrzenia. Usuń szumowinę, gotuj na niedużym ogniu ok. 2,5 godziny.

Kalafior opłucz, kalarepkę obierz i pokrój na kawałki, rzodkiewki i wątróbkę oczyść. Przygotowane składniki dodaj do gotującego się rosołu. Gotuj pod przykryciem ok. 30 minut. Dopraw do smaku.

Rosół podawaj z ugotowanymi ziemniakami oraz wątróbką, rzodkiewką i kalafiorem z wywaru. Posyp posiekaną natką pietruszki.

wątróbka
wątróbka

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: ewawachowicz

Zapraszamy na nasz Instagram