Rosół z wątróbką od Ewy Wachowicz
Rosół znamy i kochamy. Kojarzy nam się zwykle ze złocistym, aromatycznym wywarem. No, chyba że zawiera więcej wołowiny, wtedy nabiera ciemniejszej barwy. Dziś polecamy wam bardzo ciekawą wersję rosołu z wątróbką według pomysłu Ewy Wachowicz.
Choć zwykle serwujemy rosół w postaci klarownego wywaru z makaronem, to może on mieć pożywniejszą wersję. Wystarczy, że podasz go z kawałkami gotowanego mięsa, marchewką i natką pietruszki.
Ewa Wachowicz proponuje zaś oryginalny rosół z wątróbką i niezwykłymi warzywami. Zobaczcie, że w tej wersji też smakuje naprawdę dobrze.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis Ewy Wachowicz na rosół z wątróbką
Składniki:
1 kg wołowiny z kością
50 g wątróbki cielęcej lub drobiowej
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 korzenia selera
1 duża cebula
2 listki laurowe
po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
1 goździk
2 różyczki kalafiora
1 kalarepa
kilka rzodkiewek
6 ugotowanych ziemniaków
sól, pieprz
natka pietruszki
Przygotowanie rosołu z wątróbką
Mięso opłucz, umieść w garnku, zalej zimną wodą. Dodaj obrane marchewki, pietruszkę, seler, opieczoną cebulę oraz ziele, listek laurowy, pieprz i goździk. Gotuj na niedużym ogniu do wrzenia. Usuń szumowinę, gotuj na niedużym ogniu ok. 2,5 godziny.
Kalafior opłucz, kalarepkę obierz i pokrój na kawałki, rzodkiewki i wątróbkę oczyść. Przygotowane składniki dodaj do gotującego się rosołu. Gotuj pod przykryciem ok. 30 minut. Dopraw do smaku.
Rosół podawaj z ugotowanymi ziemniakami oraz wątróbką, rzodkiewką i kalafiorem z wywaru. Posyp posiekaną natką pietruszki.
Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: ewawachowicz