Smakosze.pl
rosół

Canva / beats3; Instagram / @ewawachowicz

Rosół z wątróbką od Ewy Wachowicz

25 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Rosół znamy i kochamy. Kojarzy nam się zwykle ze złocistym, aromatycznym wywarem. No, chyba że zawiera więcej wołowiny, wtedy nabiera ciemniejszej barwy. Dziś polecamy wam bardzo ciekawą wersję rosołu z wątróbką według pomysłu Ewy Wachowicz.

Choć zwykle serwujemy rosół w postaci klarownego wywaru z makaronem, to może on mieć pożywniejszą wersję. Wystarczy, że podasz go z kawałkami gotowanego mięsa, marchewką i natką pietruszki.

Ewa Wachowicz proponuje zaś oryginalny rosół z wątróbką i niezwykłymi warzywami. Zobaczcie, że w tej wersji też smakuje naprawdę dobrze.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis Ewy Wachowicz na rosół z wątróbką

Składniki:

  • 1 kg wołowiny z kością

  • 50 g wątróbki cielęcej lub drobiowej

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • 1/2 korzenia selera

  • 1 duża cebula

  • 2 listki laurowe

  • po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu

  • 1 goździk

  • 2 różyczki kalafiora

  • 1 kalarepa

  • kilka rzodkiewek

  • 6 ugotowanych ziemniaków

  • sól, pieprz

  • natka pietruszki

Sałatka z ogórków kiszonych

Fantastyczna surówka z ogórków kiszonych, cebuli i musztardy

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie rosołu z wątróbką

Mięso opłucz, umieść w garnku, zalej zimną wodą. Dodaj obrane marchewki, pietruszkę, seler, opieczoną cebulę oraz ziele, listek laurowy, pieprz i goździk. Gotuj na niedużym ogniu do wrzenia. Usuń szumowinę, gotuj na niedużym ogniu ok. 2,5 godziny.

Kalafior opłucz, kalarepkę obierz i pokrój na kawałki, rzodkiewki i wątróbkę oczyść. Przygotowane składniki dodaj do gotującego się rosołu. Gotuj pod przykryciem ok. 30 minut. Dopraw do smaku.

Rosół podawaj z ugotowanymi ziemniakami oraz wątróbką, rzodkiewką i kalafiorem z wywaru. Posyp posiekaną natką pietruszki.

wątróbka

wątróbka

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

10 pytań dla geniuszy kulinarnych. Sprawdź, ile wiesz o ukochanych warzywach

Pytanie 1 z 10

Szczypior to liście młodego/młodej:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: ewawachowicz

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Doskonały sos do mięsa pieczonego

Czytaj więcej >

Przepisy

Ciasto z jagodami i budyniem - pyszny deser do kawy

Czytaj więcej >

Przepisy

Doskonały patent Strzelczyka na śledzie w oleju

Czytaj więcej >
kotlety mielone z piekarnika

Przepisy

Soczyste kotlety mielone z piekarnika - pokocha je cała rodzina

Czytaj więcej >
Zupa ogórkowa

Przepisy

Prosty patent Kuronia na pyszną zupę ogórkową

Czytaj więcej >
Gołąbki wg. Magdy Gessler

Przepisy

Obłędne gołąbki z ziemniakami wg. Magdy Gessler

Czytaj więcej >