Smakosze.pl Przepisy Córka Gessler ma zachwycający patent na sernik. Położysz na stole i zrobisz furorę
Canva/nels/ TRICOLORS/East News

Córka Gessler ma zachwycający patent na sernik. Położysz na stole i zrobisz furorę

21 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Córka Magdy Gessler doskonale spełnia się w sztuce cukierniczej. Z okazji nadchodzących świąt warto przyjrzeć się bliżej jej niezwykłemu przepisowi na sernik. Apetyczny aromat cytrusów i wanilii sprawia, że nie można mu się oprzeć.

Lara Gessler, której powyższe zdjęcie pochodzi z artykułu w portalu Plejada, już dawno wyszła z cienia słynnej mamy i prowadzi własny biznes ze słodkościami. Ma na koncie także kilka wydanych książek kucharskich. W kwestii świątecznego sernika można uznać ją więc za niemały autorytet. Koniecznie sprawdź, jak wygląda jej receptura na to popularne ciasto.

Przepis na świąteczny sernik Lary Gessler

Składniki na spód:

  • 200 g twardego masła

  • 300 g mąki pszennej

  • 50 g mąki ziemniaczanej

  • szczypta soli

  • 100 g cukru pudru

  • 4 żółtka

Składniki na masę sernikową:

  • 1 kg twarożku kanapkowo-sernikowego

  • 8 żółtek

  • 5 białek (zimnych)

  • 16 łyżek cukru pudru

  • 180 g masła + 20 g do smarowania blachy

  • 2 łyżki bułki tartej

  • skórka otarta z 1 cytryny

  • 1 mięsista laska wanilii

  • 30 g rodzynek

  • 60 g smażonej skórki z pomarańczy

Niezwykły sernik Lary Gessler krok po kroku

Przygotuj spód do sernika . W tym celu zimne masło posiekaj nożem na mniejsze kawałki . Oba rodzaje mąki wymieszaj z solą, a następnie przesiej je na masło i posiekaj całość. Dosyp cukier puder i ponownie posiekaj składniki .

Do mąki z masłem i cukrem dodaj żółtka i zagnieć całość w jednolitą masę . Ciasto na spód sernika uformuj w kulę i odłóż do lodówki na pół godziny . Po tym czasie wyciągnij ciasto, rozwałkuj do grubości ok. 5 mm i piecz w formie przez 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni . Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia .

W międzyczasie przygotuj masę na sernik . Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą jasną masę . Stopniowo dodawaj do niej twaróg, nie przestając miksować . W następnej kolejności dodaj skórkę z obu cytrusów a także nasiona wanilii i rodzynki . Na końcu ubij pianę z białek i ostrożnie wymieszaj ją z pozostałymi składnikami.

Boki formy z przestygniętym spodem do sernika wysmaruj masłem i posyp bułką tartą . Na spód wylej masę serową . Całość piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut , a następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i trzymaj sernik w piekarniku przez kolejną godzinę . Po upieczeniu pozostaw ciasto w otwartym wyłączonym piekarniku na 10-15 minut . Warzywny sernik zaproponował syn Magdy Gessler . Siostra Anastazja ma sprawdzone sposoby na smaczne ciasto .

Canva / suti
Canva / suti

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: plejada

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy