Córka Gessler ma zachwycający patent na sernik. Położysz na stole i zrobisz furorę
Córka Magdy Gessler doskonale spełnia się w sztuce cukierniczej. Z okazji nadchodzących świąt warto przyjrzeć się bliżej jej niezwykłemu przepisowi na sernik. Apetyczny aromat cytrusów i wanilii sprawia, że nie można mu się oprzeć.
Lara Gessler, której powyższe zdjęcie pochodzi z artykułu w portalu Plejada, już dawno wyszła z cienia słynnej mamy i prowadzi własny biznes ze słodkościami. Ma na koncie także kilka wydanych książek kucharskich. W kwestii świątecznego sernika można uznać ją więc za niemały autorytet. Koniecznie sprawdź, jak wygląda jej receptura na to popularne ciasto.
Przepis na świąteczny sernik Lary Gessler
Składniki na spód:
-
200 g twardego masła
-
300 g mąki pszennej
-
50 g mąki ziemniaczanej
-
szczypta soli
-
100 g cukru pudru
-
4 żółtka
Składniki na masę sernikową:
-
1 kg twarożku kanapkowo-sernikowego
-
8 żółtek
-
5 białek (zimnych)
-
16 łyżek cukru pudru
-
180 g masła + 20 g do smarowania blachy
-
2 łyżki bułki tartej
-
skórka otarta z 1 cytryny
-
1 mięsista laska wanilii
-
30 g rodzynek
-
60 g smażonej skórki z pomarańczy
Niezwykły sernik Lary Gessler krok po kroku
Przygotuj spód do sernika . W tym celu zimne masło posiekaj nożem na mniejsze kawałki . Oba rodzaje mąki wymieszaj z solą, a następnie przesiej je na masło i posiekaj całość. Dosyp cukier puder i ponownie posiekaj składniki .
Do mąki z masłem i cukrem dodaj żółtka i zagnieć całość w jednolitą masę . Ciasto na spód sernika uformuj w kulę i odłóż do lodówki na pół godziny . Po tym czasie wyciągnij ciasto, rozwałkuj do grubości ok. 5 mm i piecz w formie przez 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni . Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia .
W międzyczasie przygotuj masę na sernik . Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą jasną masę . Stopniowo dodawaj do niej twaróg, nie przestając miksować . W następnej kolejności dodaj skórkę z obu cytrusów a także nasiona wanilii i rodzynki . Na końcu ubij pianę z białek i ostrożnie wymieszaj ją z pozostałymi składnikami.
Boki formy z przestygniętym spodem do sernika wysmaruj masłem i posyp bułką tartą . Na spód wylej masę serową . Całość piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut , a następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i trzymaj sernik w piekarniku przez kolejną godzinę . Po upieczeniu pozostaw ciasto w otwartym wyłączonym piekarniku na 10-15 minut . Warzywny sernik zaproponował syn Magdy Gessler . Siostra Anastazja ma sprawdzone sposoby na smaczne ciasto .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Świąteczny makowiec bez zawijania. Ciasto na kruchym spodzie podbije serca wszystkich gości
-
Jak zabielać zupę, by śmietana się nie zwarzyła? Zawsze pamiętaj o 2 czynnościach. Gwarantują sukces
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: plejada