Smakosze.pl

canva/Mariha-kitchen

Jak zabielać zupę, by śmietana się nie zwarzyła? Zawsze pamiętaj o 2 czynnościach. Gwarantują sukces

21 Listopada 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Śmietana zwarzyła się w zupie? Najprawdopodobniej popełniłaś błąd podczas zabielania. Śmietanę zawsze należy zahartować przed wlaniem jej do wywaru. Warto dodać do niej również szczyptę cukru, dzięki składniki lepiej się łączą. Sprawdź, jak prawidłowo zabielać zupę.

Zupa pomidorowa, kalafiorowa, jarzynowa, ogórkowa i wiele innych smakują jeszcze lepiej, kiedy pod koniec gotowania zabielimy je śmietaną. Produkt ten może się jednak zwarzyć i zepsuć wygląd dania. Jak więc prawidłowo zabielać zupę?

Zupy zabielamy zahartowaną śmietaną. Oznacza to, że zimną śmietanę należy połączyć z ciepłym płynem. Osobiście polecam niewielką ilość wywaru, zupa ma wtedy pełniejszy smak. Jak zabielać zupę? Do hartowanej śmietany polecam wsypać również niewielką ilość cukru.

Cukier dodany do śmietany i wywaru szybciej połączy składniki, a zupa będzie jeszcze smaczniejsza. Cukier jest obowiązkowym dodatkiem do zupy pomidorowej lub innych dań na bazie pomidorów. Słodki produkt doskonale neutralizuje cierpkość koncentratu pomidorowego i warzyw.

Jak zabielać zupę? Dodanie cukru i hartowanie śmietany to niezbędne czynności

Odlej pół filiżanki wywaru z zupy, wsyp do niego pół łyżeczki cukru, dokładnie wymieszaj i odstaw do przestygnięcia. Gdy wywar nie będzie gorący, dodaj śmietanę i ponownie dokładnie wymieszaj, żeby nie było grudek.

Całość wlej do garnka z gotującą się zupą i ponowie wymieszaj wszystkie składniki, żeby śmietana dobrze połączyła się z wywarem. To sekret zabielania, dzięki któremu zupa zawsze będzie wyglądać apetycznie.

Jak zagęścić zupę? Przyda się odrobina mąki

Dodawaną do zupy śmietanę można też wymieszać z mąką pszenną. Dzięki temu potrawa będzie gęściejsza. W tym celu najpierw mieszamy dokładnie mąkę i śmietanę, a potem rozrzedzamy całość częścią wywaru i wlewamy do garnka z zupą. Całość trzeba gotować kilka minut, żeby mąka nie była surowa.

Mąkę można też rozmieszać w niewielkiej ilości zimnej wody, połączyć z częścią gorącego wywaru, wlać do garnka z zupą i zagotować.

1 błąd i kluski śląskie i kopytka wyjdą twarde . Ten błąd popełnia wiele osób. Sprawdź również, jakie mięso jest najlepsze na gulasz .

zupa
canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >

Porady

Weź plaster cytryny i wrzuć do garnka z jajkami. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >

Porady

Wbij jajko do szklanki z wodą i przykryj spodkiem. Po 1 minucie padniesz z wrażenia
Czytaj więcej >

Porady

Wystarczą 2 widelce i gumka recepturka. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >

Porady

Weź papier do pieczenia i zwilż go wodą. Efekt jest nie do opisania, używam tej sztuczki cały czas
Czytaj więcej >

Porady

Weź folię i owiń nią banany w tym miejscu. Żałuję, że nikt wcześniej mi tego nie pokazał
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >