To najlepsza karkówka, jaką jadłem w życiu. Sekretem jest prosty sos
Dobrze poprzerastana tłuszczem karkówka wieprzowa to bardzo wdzięczny produkt, zwłaszcza do pieczenia i smażenia. Zazwyczaj ląduje po prostu na grillu, jednak w tym przepisie przygotowujemy ją w aromatycznym sosie z kilku prostych składników.
Miękka karkówka
Przygotowana w ten sposób duszona karkówka jest tak miękka, że rozpływa się w ustach – i nie jest to żadna przenośnia. Wystarczy dobrze obsmażyć kotlety ze schabu karkowego, a następnie zanurzyć je w aromatycznym sosie na bazie cebuli i ogórków kiszonych.
W tym zestawieniu kruche, rozlatujące się na kawałki mięso, zaczyna nieco przypominać gulasz. Dlatego świetnym towarzystwem dla takiej duszonej karkówki będą wszelkiego rodzaju kasze. Oględnie mówiąc, karkówka nie jest najbardziej chudym mięsem, ale podana ze zdrowymi dodatkami – sałatką z pomidorów i cebuli oraz dobrą kaszą – będzie i tak zdrowym i pożywnym obiadem.
Nadużywamy jej w kuchni, a powoduje poważne choroby. Światowa Organizacja Zdrowia wydała apel w sprawie soliDuszona karkówka w sosie
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Dozus Cook. Autorzy podają tam podobną karkówkę niemal bez przyprawiania. Warto jednak pamiętać, by eksperymentować z ulubionymi przyprawami.
Składniki
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 2 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 duże ogórki kiszone
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka mąki
- Sól, pieprz, rozmaryn, papryka słodka i ostra, liście laurowe, tłuszcz do smażenia
Danie z wieprzowiny
Wieprzowinę płuczemy i kroimy na plastry grubości 1,5 cm. Nacieramy je solą, pieprzem i wybraną mieszanką przypraw i odstawiamy na chwilę, by nabrały smaku. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz do smażenia i obsmażamy kotlety na złocisto na mocnym ogniu, by były z zewnątrz rumiane.
Kotlety zdejmujemy z patelni, a na ten sam tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę. Przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy masło, przyprawiamy solą i pieprzem. Kiedy cebula zacznie się robić szklista, dodajemy jeszcze musztardę i sos sojowy i dokładnie mieszamy. Dusimy jeszcze przez chwilę i dodajemy łyżkę mąki. Po takim zagęszczeniu sosu zalewamy go ¾ litra wody, mieszamy i gotujemy przez chwilę.
Na patelnię układamy mięso, a następnie ogórki kiszone pokrojone w drobną kostkę. Wrzucamy liście laurowe i gotujemy przez ok. 2 godziny, aż karkówka zrobi się zupełnie miękka. Mięso podajemy obficie polane sosem.
Wypróbuj też przepisy na karkówkę zapiekaną z serem i majonezem i spróbuj swoich sił w quizie na znajomość potraw z PRL-u.