Świąteczny makowiec bez zawijania. Ciasto na kruchym spodzie podbije serca wszystkich gości
Do Świąt zostało jeszcze trochę czasu, ale warto już dziś zgromadzić najlepsze przepisy. Polecamy Wam makowiec bez zawijania na kruchym spodzie. Ten tradycyjny wypiek bożonarodzeniowy po upieczeniu jest delikatny i wilgotny. Makowiec udekorowany polewą czekoladową i orzechami jest idealny do kawy po świątecznym obiedzie. Każdy będzie prosił o dokładkę.
Do przygotowania świątecznego makowca wykorzystaj suchy mak. Mak musisz zagotować, a następnie zemleć w maszynce do mięsa. Powstałą masę wymieszaj z resztą składników. Dlaczego masa makowa jest wilgotna? Ponieważ są w niej jabłka oraz puszysta masa z jajek i dodatkowych białek.
Do masy makowej na makowiec koniecznie dodaj kandyzowaną skórkę z pomarańczy, rodzynki, orzechy i suszone morele. Nie zapomnij również o olejku migdałowym i dodatku cukru waniliowego do masy jajecznej. Makowiec przygotowany z tymi składnikami smakuje rewelacyjnie.
Samo ciasto na makowiec również wymaga odpowiedniego przygotowania. Ciasto wyrabiaj szybko z zimnym masłem tylko do połączenia składników. Im dłużej będziesz wyrabiać masę, tym po upieczeniu będzie twardsza i bardziej zbita. Ciasto musi być delikatne i dobrze schłodzone przed pieczeniem.
Przepis na świąteczny makowiec bez zawijania
Składniki na ciasto:
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
70 g drobnego cukru do wypieków
pół kostki zimnego masła
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
2 żółtka
Składniki na masę makową:
500 g suchego maku
2 średnie jabłka
5 łyżek kaszy manny
pół kostki masła
3 jajka
2 białka
opakowanie cukru waniliowego
kilka kropel olejku migdałowego
140 g cukru
60 g orzechów włoskich
100 g skórki z pomarańczy kandyzowanej
50 g rodzynek
50 g suszonych moreli
Dodatkowo:
orzechy włoskie lub płatki migdałów do dekoracji
Szybki makowiec na kruchym spodzie krok po kroku
Do miski wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy. Dodaj również żółtka, zimne masło i śmietanę. Składniki szybko wyrabiaj, aż powstanie jednolite ciasto. Z ciasta uformuj kulę, owiń ją folią aluminiową i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy makowej.
Mak wsyp do garnka, zalej 3 szklankami gorącej wody, gotuj około 7 minut od momentu wrzenia. Mak przełóż na gęste sito i odstaw do przestygnięcia, następnie przepuść go dwukrotnie przez maszynkę do mięsa. Rozpuść masło i odstaw do przestudzenia.
Przygotuj bakalie: skórkę pomarańczową, orzechy, morele i rodzynki drobno posiekaj. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Do maku dodaj bakalie, roztopione masło, olejek migdałowy, starte owoce, kaszę manę i wymieszaj łyżką.
Do osobnej miski wsyp cukier, wbij jajka i dodaj białka. Całość ubijaj mikserem 5-10 minut do powstania jasnej, puszystej masy. Masę przełóż do maku, wymieszaj. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na cienki placek, przełóż na blachę i ponakłuwaj widelcem. Piecz około 15 minut w 180 stopniach C.
Masę makową rozprowadź równomiernie na cieście i ponownie wstaw do piekarnika. Piecz około godzinę. Gdy makowiec ostygnie, polej go polewą czekoladową, udekoruj orzechami lub migdałami i odstaw, żeby polewa zastygła, smacznego.
Przygotuj również kultowe kocie oczka, czyli ciastka z marmoladą. Są idealne na Boże Narodzenie. Doskonałym ciastem jest również prosty piernik z herbatą. Goście będą zachwyceni.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najlepszy przepis na puszyste kotlety mielone. Sekret tkwi w 1 babcinej sztuczce
Jak sprawdzić czy jajka są świeże? Wystarczy 1 rzut oka i pozbędziesz się wątpliwości
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama