Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Świąteczny makowiec bez zawijania. Ciasto na kruchym spodzie podbije serca wszystkich gości
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 21.11.2022 10:39

Świąteczny makowiec bez zawijania. Ciasto na kruchym spodzie podbije serca wszystkich gości

Świąteczny makowiec na kruchym spodzie
Screen z filmu pochodzi z kanału Mała Cukierenka na YouTube

Do Świąt zostało jeszcze trochę czasu, ale warto już dziś zgromadzić najlepsze przepisy. Polecamy Wam makowiec bez zawijania na kruchym spodzie. Ten tradycyjny wypiek bożonarodzeniowy po upieczeniu jest delikatny i wilgotny. Makowiec udekorowany polewą czekoladową i orzechami jest idealny do kawy po świątecznym obiedzie. Każdy będzie prosił o dokładkę.

Do przygotowania świątecznego makowca wykorzystaj suchy mak. Mak musisz zagotować, a następnie zemleć w maszynce do mięsa. Powstałą masę wymieszaj z resztą składników. Dlaczego masa makowa jest wilgotna? Ponieważ są w niej jabłka oraz puszysta masa z jajek i dodatkowych białek.

Do masy makowej na makowiec koniecznie dodaj kandyzowaną skórkę z pomarańczy, rodzynki, orzechy i suszone morele. Nie zapomnij również o olejku migdałowym i dodatku cukru waniliowego do masy jajecznej. Makowiec przygotowany z tymi składnikami smakuje rewelacyjnie.

Samo ciasto na makowiec również wymaga odpowiedniego przygotowania. Ciasto wyrabiaj szybko z zimnym masłem tylko do połączenia składników. Im dłużej będziesz wyrabiać masę, tym po upieczeniu będzie twardsza i bardziej zbita. Ciasto musi być delikatne i dobrze schłodzone przed pieczeniem.

Przepis na świąteczny makowiec bez zawijania

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

  • 70 g drobnego cukru do wypieków

  • pół kostki zimnego masła

  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%

  • 2 żółtka

Składniki na masę makową:

  • 500 g suchego maku

  • 2 średnie jabłka

  • 5 łyżek kaszy manny

  • pół kostki masła

  • 3 jajka

  • 2 białka

  • opakowanie cukru waniliowego

  • kilka kropel olejku migdałowego

  • 140 g cukru

  • 60 g orzechów włoskich

  • 100 g skórki z pomarańczy kandyzowanej

  • 50 g rodzynek

  • 50 g suszonych moreli

Dodatkowo:

Szybki makowiec na kruchym spodzie krok po kroku

Do miski wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy. Dodaj również żółtka, zimne masło i śmietanę. Składniki szybko wyrabiaj, aż powstanie jednolite ciasto. Z ciasta uformuj kulę, owiń ją folią aluminiową i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy makowej.

Mak wsyp do garnka, zalej 3 szklankami gorącej wody, gotuj około 7 minut od momentu wrzenia. Mak przełóż na gęste sito i odstaw do przestygnięcia, następnie przepuść go dwukrotnie przez maszynkę do mięsa. Rozpuść masło i odstaw do przestudzenia.

Przygotuj bakalie: skórkę pomarańczową, orzechy, morele i rodzynki drobno posiekaj. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Do maku dodaj bakalie, roztopione masło, olejek migdałowy, starte owoce, kaszę manę i wymieszaj łyżką.

Do osobnej miski wsyp cukier, wbij jajka i dodaj białka. Całość ubijaj mikserem 5-10 minut do powstania jasnej, puszystej masy. Masę przełóż do maku, wymieszaj. Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj na cienki placek, przełóż na blachę i ponakłuwaj widelcem. Piecz około 15 minut w 180 stopniach C.

Masę makową rozprowadź równomiernie na cieście i ponownie wstaw do piekarnika. Piecz około godzinę. Gdy makowiec ostygnie, polej go polewą czekoladową, udekoruj orzechami lub migdałami i odstaw, żeby polewa zastygła, smacznego.

Przygotuj również kultowe kocie oczka, czyli ciastka z marmoladą. Są idealne na Boże Narodzenie. Doskonałym ciastem jest również prosty piernik z herbatą. Goście będą zachwyceni.

makowiec
canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: