Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Siostra Anastazja wlewa do sernika modny składnik. Wychodzi puszysty i inny niż wszystkie

Siostra Anastazja wlewa do sernika modny składnik. Wychodzi puszysty i inny niż wszystkie

Sernik kokosowy siostry Anastazji
canva/Ivanna Pavliuk; screen z filmu na kanale YouTube Wydawnictwo WAM

Sernik siostry Anastazji skusi niejednego smakosza. Mleczko kokosowe, którym wzbogacana jest masa z twarogu, sprawia, że wypiek nabiera wspaniałej konsystencji i pięknie pachnie. Przygotowanie jest niesamowicie proste. Spróbujecie?

Sernik z nutą kokosa wielu łasuchom przypadnie do gustu. Prosty i smaczny deser zaproponowany przez siostrę Anastazję zakłada dodanie do masy serowej znanego z kuchni azjatyckiej produktu, jakim jest mleczko kokosowe. Dzięki niemu deser jest lekki i wprost rozpływa się w ustach. Musicie choć raz go skosztować.

Przepis na doskonały sernik siostry Anastazji

Składniki na spód:

  • 150 g dowolnych ciasteczek

  • 50 g migdałów bez skórek, najlepiej mielonych

  • 85 g masła w temperaturze pokojowej

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego

  • 3 jaja

  • 1 białko

  • 110 g drobnego cukru

  • pół szklanki mleczka kokosowego z puszki

  • 200 g czekolady białej

  • 75 g mąki ziemniaczanej

  • 60 g wiórków kokosowych

Jak zrobić sernik z nutą kokosa? Przepis siostry Anastazji jest niezawodny

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Ciasteczka starannie kruszymy i łączymy je z rozdrobnionymi migdałami. Sypkie produkty mieszamy z miękkim masłem. Przygotowaną masa wypełniamy dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.

Przenosimy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Zmielony twaróg umieszczamy w misie miksera wraz z cukrem i mleczkiem kokosowym. Łączymy produkty na gładką masę, a następnie wsypujemy wiórki kokosowe oraz mąkę ziemniaczaną. Dodajemy także jaja i białko.

Mieszamy, po czym wlewamy stopioną w kąpieli wodnej białą czekoladę. Uzyskaną masę przenosimy do formy i pieczemy przez 10 minut. Obniżamy nastawę piekarnika do 150 stopni Celsjusza i kontynuujemy pieczenie jeszcze przez 50 minut.

Sernik kokosowy studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wierzch dekorujemy cukrem pudrem lub mleczną czekoladą i wiórkami kokosowymi. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy siostry Anastazji. Polecamy między innymi recepturę na smakowite jarski kotlety z sera oraz znakomity patent na domowy dżem z aronii.

Sernik kokosowy siostry Anastazji jest pyszny
canva/A_Lein

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se