Smakosze.pl Przepisy Cudowna klasztorna receptura na pierogi św.Jacka
canva/Изображения пользователя Volodymyr Goinyk

Cudowna klasztorna receptura na pierogi św.Jacka

22 stycznia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Lubicie pierogi z mięsem? Jeśli tak, mamy dla was cudowną klasztorną recepturę na pierogi św. Jacka. Farsz do nich jest przygotowany z białej kiełbasy, dzięki czemu robi się go bardzo szybko. Zaskakujące jest też ciasto, bo ma dodatek białego sera. Jednak całość smakuje wyśmienicie. Przekonajcie się o tym sami.

Pierogi z mięsem są pożywne i bardzo smaczne. Farsz do nich robi się z mięsa gotowanego lub surowego, ale wymaga to nieco pracy. Dlatego nieraz mimo ochoty, rezygnujemy z ich przygotowania. Dziś jednak poznacie rewolucyjny przepis na mięsny farsz. Na niego zawsze znajdziecie czas.

Cudowna klasztorna receptura na pierogi św. Jacka

Składniki:

na ciasto:

  • 30 dag półtłustego lub tłustego twarogu

  • 1 jajko

  • 1 łyżka miękkiego masła

  • szczypta soli

  • 1 szklanka mąki pszennej

na farsz:

  • ok. 60 dag surowej, białej kiełbasy

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka tartego chrzanu

  • majeranek

Przygotowanie pierogów

Twaróg przepuść przez praskę lub zmiel. Dodaj do niego jajko i masło, dokładnie wymieszaj. Dodaj mąkę i szczyptę soli, zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką, odstaw.

Na farsz z kiełbasy usuń osłonkę. Farsz rozdrobnij widelcem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a także chrzan i sporo majeranku. Wymieszaj.

Ciasto podziel na 3-4 części. Każdą oddzielnie cienko rozwałkuj. Szklanką wykrój z ciasta krążki. Nadziej je farszem, dokładnie zlep brzegi.

W garnku zagotuj sporą ilość wody. Posól ją, włóż pierogi i gotuj je ok. 2 minuty, licząc od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.

Pierogi wyjmij łyżką cedzakową na talerze. Podawaj polane boczkiem podsmażonym z cebulką.

Na naszej stronie znajdziecie też inne przepisy na pyszne pierogi. Sprawdźcie, jak zrobić pierogi ruskie . Dowiedzcie się też, jak przygotować idealne ciasto na pierogi .

biała kiełbasa
biała kiełbasa

Źródło zdjęcia: canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy