Cudowna klasztorna receptura na pierogi św.Jacka
Lubicie pierogi z mięsem? Jeśli tak, mamy dla was cudowną klasztorną recepturę na pierogi św. Jacka. Farsz do nich jest przygotowany z białej kiełbasy, dzięki czemu robi się go bardzo szybko. Zaskakujące jest też ciasto, bo ma dodatek białego sera. Jednak całość smakuje wyśmienicie. Przekonajcie się o tym sami.
Pierogi z mięsem są pożywne i bardzo smaczne. Farsz do nich robi się z mięsa gotowanego lub surowego, ale wymaga to nieco pracy. Dlatego nieraz mimo ochoty, rezygnujemy z ich przygotowania. Dziś jednak poznacie rewolucyjny przepis na mięsny farsz. Na niego zawsze znajdziecie czas.
Cudowna klasztorna receptura na pierogi św. Jacka
Składniki:
na ciasto:
-
30 dag półtłustego lub tłustego twarogu
-
1 jajko
-
1 łyżka miękkiego masła
-
szczypta soli
-
1 szklanka mąki pszennej
na farsz:
-
ok. 60 dag surowej, białej kiełbasy
-
2 ząbki czosnku
-
1 łyżka tartego chrzanu
-
majeranek
Przygotowanie pierogów
Twaróg przepuść przez praskę lub zmiel. Dodaj do niego jajko i masło, dokładnie wymieszaj. Dodaj mąkę i szczyptę soli, zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką, odstaw.
Na farsz z kiełbasy usuń osłonkę. Farsz rozdrobnij widelcem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a także chrzan i sporo majeranku. Wymieszaj.
Ciasto podziel na 3-4 części. Każdą oddzielnie cienko rozwałkuj. Szklanką wykrój z ciasta krążki. Nadziej je farszem, dokładnie zlep brzegi.
W garnku zagotuj sporą ilość wody. Posól ją, włóż pierogi i gotuj je ok. 2 minuty, licząc od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.
Pierogi wyjmij łyżką cedzakową na talerze. Podawaj polane boczkiem podsmażonym z cebulką.
Na naszej stronie znajdziecie też inne przepisy na pyszne pierogi. Sprawdźcie, jak zrobić pierogi ruskie . Dowiedzcie się też, jak przygotować idealne ciasto na pierogi .
Źródło zdjęcia: canva/arfo
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamel.se Zapraszamy na nasz Instagram