Jak zrobić idealne ciasto na pierogi?
Smakowite pierogi niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Kulinarny sukces w znacznej mierze zależy od ciasta. W każdym domu robi się je odrobinę inaczej. Jakub Kuroń podzielił się swoim sposobem. Mistrz kuchni stawia na dodatek w postaci żółtka.
Istnieje wiele przepisów na ciasto na pierogi. Niektórzy nie dodają do niego jajek. Jednak Jakub Kuroń nie zalicza się do tego grona. W jego recepturze oprócz jajek możemy natknąć się na dodatkowe żółtko. Przepis jest banalnie prosty.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Idealne ciasto na pierogi od Jakub Kuronia
Nie da się ukryć, że pierogi na stałe wpisały się w naszą rodzimą kuchnię. Istnieje wiele przepisów na ten specjał. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na pierogi dominikańskie. Tym razem skupimy się na samym cieście.
Nie od dziś wiadomo, że Jakub Kuroń zna się na kulinariach jak mało kto. W jednym z wcześniejszych artykułów wspominaliśmy o jego recepturze na kotlety mielone. Na internetowej stronie Jakuba Kuronia można natknąć się na przepis, dzięki któremu uzyskamy miękkie i elastyczne ciasto na pierogi.
Okazuje się, że Jakub Kuroń wzbogaca ciasto na pierogi o jajka. Oprócz nich wśród składników możemy natknąć się na żółtko. Jakie produkty będą nam potrzebne do przygotowania idealnego ciasta na pierogi?
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
50 g masła
1 żółtko
2 jajka
150 ml gorącej wody
Niezawodny przepis na ciasto na pierogi
Na początku mąkę przesiewamy razem z solą na blat. Mieszankę wzbogacamy o masło pokrojone na kawałki. Całość zagniatamy tak, by połączyć wszystkie składniki. Dodajemy dwa jajka i jedno żółtko.
Produkty mieszamy ze sobą i stopniowo dolewamy do nich wody. Jednocześnie wyrabiamy ciasto. Powinno osiągnąć odpowiednią konsystencję, gdy z łatwością zacznie odchodzić o dłoni. Ciasto wyrabiamy do momentu, w którym stanie się miękkie i gładkie.
Gotowe ciasto na pierogi zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie możemy je zwałkować i wyciąć okręgi przy użyciu szklanki. Na środku każdego z nich umieszczamy farsz i lepimy pierogi. Gotujemy je w osolonym wrzątku.
Canva / Olha_Afanasieva
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Kuron.com.pl