Najlepszy, tradycyjny przepis na ruskie pierogi
Pierogi są popisowym, polskim daniem. Nadziewane mięsem, kapustą i grzybami czy słodkim farszem zachwycają nie tylko Polaków. Dziś zdradzimy wam najlepszy, tradycyjny przepis na pierogi ruskie. Najlepiej smakują polane cebulką zrumienioną na oleju lub podsmażonym boczkiem.
Pierogi ruskie wcale nie pochodzą z Rosji, na co mogłaby wskazywać ich nazwa. Ziemniaczano-serowy farsz znany jest na Ukrainie i w Polsce. Niewątpliwie jest bardzo smaczny, choć dość ekonomiczny. Do jego przygotowania można użyć ziemniaków z obiadu z poprzedniego dnia. Gdy wzbogacimy je o biały ser i zrumienioną cebulkę powstanie przepyszne nadzienie.
Najlepszy, tradycyjny przepis na ruskie pierogi
Składniki:
na ciasto:
50 dag mąki pszennej
4 łyżki oleju
sól
1 szklanka dobrze ciepłej wody
na farsz:
40 dag ugotowanych ziemniaków
30 dag twarogu półtłustego lub tłustego
2 cebule
2 łyżki oleju sól, pieprz
do okraszenia:
6 łyżek oleju
1 cebula
Przygotowanie pierogów ruskich
Na ciasto mąkę wsyp do miski. Dodaj 2 łyżki oleju i pół łyżeczki soli. Dolewając dobrze ciepłą, niemal gorącą wodę mieszaj składniki ciasta łyżką. Potem przełóż je na stolnicę i zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką, odstaw na ok. 20 minut.
Ziemniaki przepuść przez praskę lub wytłucz najlepiej, gdy są jeszcze ciepłe. Jeśli tego nie zrobiłaś, możesz je podgrzać w kuchence mikrofalowej lub w garnku na małym ogniu i potem je wytłuc.
Cebule obierz, pokój w kostkę. Przesmaż na patelni z olejem, co jakiś czas mieszając. Smaż ją na średnim ogniu, by zeszkliła się i delikatnie zrumieniła. Dodaj ją do ziemniaków razem ze zmiksowanym twarogiem. Farsz wymieszaj, dopraw solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Ciasto na pierogi podziel na kilka części. Rozwałkowuj je kolejno na cienkie placki. W tym czasie kawałki ciasta trzymaj pod przykryciem, by nie obeschły. Z placków ciasta wykrawaj szklanką krążki. Na każdym połóż trochę farszu, dokładnie zlep brzegi.
W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją, dodaj 2 łyżki oleju. Wrzuć pierogi, zamieszaj, gotuj, aż wypłyną na powierzchnię wody. Od tego momentu gotuj je jeszcze 3 minuty. Wyjmij na talerze łyżką cedzakową. Polej zrumienioną na oleju cebulką.
Po więcej przepisów na pyszne pierogi zapraszamy na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. recepturę na pierogi z suszonymi śliwkami, a także na pierogi z mięsem w meksykańskim stylu.
Źródło zdjęcia: canva/pixelshot
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: aniagotuje