Smakosze.pl Przepisy Cudowna, obiadowa surówka z selera korzeniowego z ananasem
canva/Jupiterimages

Cudowna, obiadowa surówka z selera korzeniowego z ananasem

31 sierpnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli przejadła wam się już surówka z kapusty czy marchewki do dzisiejszego obiadu możecie podać coś oryginalnego. Proponujemy surówkę z selera korzeniowego z dodatkiem ananasa. Jest słodkawa, aromatyczna i bardzo smaczna.

Seler korzeniowy to warzywo mało popularne w naszej kuchni. Choć jest pełen smaku i fantastycznego zapachu zwykle kończy w zupie. A szkoda, bo jest zdrowy i doskonale smakuje na surowo.

Łagodny w smaku seler szczególnie lubi towarzystwo owoców, np. jabłka, gruszki, pomarańczy. My proponujemy połączyć go z ananasem świeżym lub z puszki. Doda tej surówce pożądanej soczystości.

Do surówki z selera możesz też dodać orzechy włoskie lub laskowe albo pestki słonecznika. Zyskają na smaku, jeśli wcześniej chwilę podprażysz je na suchej patelni. Surówki nie zaszkodzi też posypać posiekaną natką pietruszki — doda je smaku, witamin i kolorytu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na cudowną, obiadową surówkę z selera korzeniowego z ananasem

Składniki:

  • nieduży seler korzeniowy

  • pół cytryny

  • pół świeżego ananasa (można też użyć ananasa z puszki)

  • 2-3 łyżki orzechów włoskich

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

  • 1 łyżka majonezu

  • szczypta chilli

  • sól, pieprz

Przygotowanie surówki z selera korzeniowego

Seler obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Skrop go sokiem z cytryny. Ananas obierz, usuń stwardniałe kawałki. Miąższ pokrój w niedużą kostkę.

Orzechy podpraż na suchej patelni. Wystudź, lekko posiekaj. Wymieszaj rozdrobnione składniki. Oprósz je chilli, pieprzem i odrobiną soli.

Jogurt naturalny wymieszaj z majonezem, jeśli sos jest dość gęsty możesz go nieco rozcieńczyć 1-2 łyżkami letniej wody lub zalewy z ananasa z puszki. Sosem polej warzywa, wymieszaj.

tarcie selera
tarcie selera

Żródło zdjęcia: canva/FotoDuets

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dorotasmakuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy