Cudowna zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią. Smak sezonu
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i cukinią zapieczona z sosem beszamelowym i aromatycznym parmezanem to pomysł na pyszne danie dla całej rodziny. Zapiekanka jest idealna zarówno na obiad, jak i kolację na ciepło. Poznaj przepis na cudowną zapiekankę z mięsem mielonym i cukinią.
Dania z piekarnika są zawsze genialnym pomysłem na pyszne dania i na zwykły posiłek i na specjalną okazję. Zapiekanki warzywne, mięsne, makaronowe, z kaszą, ryżem z dodatkiem aromatycznych sosów i zapieczone pod serową chmurką zawsze znikają z talerzy błyskawicznie.
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym, cukinią, beszamelem i parmezanem jest jedną z moich ulubionych wersji szybkich dań z piekarnika. Jest idealnie doprawiona, pożywna i przepyszna. Mięso mielone i reszta składników połączona kremowym, gęstym sosem z dodatkiem mielonej gałki muszkatołowej rozpływają się w ustach.
Danie możemy przygotować z mięsem mielonym wieprzowym lub z indyka. Indyk będzie świetnym wyborem na kolację i obiad, jeśli jesteśmy na diecie lub chcemy przygotować lżejszą wersję potrawy.
Masz ochotę na tradycyjne gołąbki, ale nie masz czasu na parzenie liści i zawijanie farszu? Przygotuj gołąbkowe lasagne, czyli zapiekankę z mięsa mielonego i kapusty , jest równie pyszna i zrobisz ją błyskawicznie.
Przepis na zapiekankę z mięsem mielonym i cukinią
Składniki na 4- 5 porcji:
-
400 g mięsa mielonego wieprzowego lub z indyka
-
mała cukinia
-
cebula czerwona
-
2 ząbki czosnku
-
150 g makaronu penne
-
garść pomidorów koktajlowych
-
kawałek parmezanu do oprószenia zapiekanki
-
po łyżeczce tymianku, papryki ostrej i słodkiej
-
łyżka oliwy z oliwek
-
sól, pieprz
Składniki na sos beszamelowy:
-
2 szklanki mleka
-
3 łyżki mąki pszennej
-
3 łyżki masła
-
sól, pieprz
-
gałka muszkatołowa mielona
Jak zrobić zapiekankę z mięsem mielonym i cukinią?
Cebulę i czosnek posiekaj drobno i zeszklij na oliwie, następnie dodaj mięso mielone, oprósz je solą, pieprzem, tymiankiem i paprykami mielonymi i usmaż. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, odcedź i wyłóż na spód naczynia żaroodpornego.
Pokrój cukinię na cienkie kawałki, pomidorki przekrój na ćwiartki, zetrzyj na tarce parmezan. Przygotuj sos beszamelowy: w rondelku rozpuść masło, następnie dodaj mąkę i wlej szklankę mleka i mieszaj rózgą kuchenną do uzyskania jednolitej konsystencji bez grudek.
Do składników wlej resztę mleka i gotuj na wolnym ogniu, stale mieszając, aż powstanie gęsty, gładki sos, dopraw go do smaku solą, pieprzem i mieloną gałką muszkatołową. Piekarnik nastaw na 190 stopni, na makaron w naczyniu żaroodpornym wyłóż mięso mielone.
Wyłóż również i połowę przygotowanego sosu. Poukładaj plasterki cukinii i pomidorki, oprósz delikatnie solą i pieprzem i wlej resztę sosu. Całość oprósz solidnie startym parmezanem i wstaw do piekarnika, piecz 30 minut, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ Mizina Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Puszyste naleśniki na bazie bananów. Słodka przekąska dla całej rodziny
-
Smakowite gołąbki z mięsem drobiowym. Prosty i smaczny obiad
-
Jak podawać ser halloumi? Przysmak cieszy się coraz większą popularnością
Źródło: kwestiasmaku.com, winiary.pl