Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gołąbkowe lasagne, czyli zapiekanka z mięsa mielonego i kapusty
Adam Moskal
Adam Moskal 11.08.2021 02:00

Gołąbkowe lasagne, czyli zapiekanka z mięsa mielonego i kapusty

Zapiekanka
Screen z filmu na kanale Sprint Cooking na YouTube

Zapiekanka à la lasagne złożona z mięsa mielonego i liści kapusty jest doskonałym sposobem na zrobienie gołąbków w łatwy sposób. Nie ma bowiem konieczności zawijania ich każdego osobno. Poniżej pokazujemy krok po kroku jak to danie wykonać.

Gołąbkowa lasagne będzie smakować szczególnie tym, którzy lubują się w klasycznej wersji tej potrawy. Jeśli chcesz sprawdzić, jak smakuje owa zapiekanka, ten przepis jest jednym z najprostszych i najszybszych.

Aby proces pichcenia się udał, należy koniecznie pamiętać o posmarowaniu naczynia żaroodpornego tłuszczem. W innym wypadku zapiekanka przypiecze się do szkła i nie uda się jej ładnie podać.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na gołąbkową zapiekankę

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy najlepszy sposób na przechowywanie surowych ryb. Ten tekst poświęcony został metodzie na usunięcie gorzkiego smaku ze smażonej wątróbki.

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego

  • 3 cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki bułki tartej

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 2 łyżki musztardy

  • 2 jajka

  • pół szklanki wody

  • główka kapusty

  • sól

  • pieprz

  • olej

Zacznij od oderwania z kapusty brzydkich liści, umyciu jej pod bieżącą wodą i wycięciu głąba. Każdy liść oddziel od główki i sparz we wrzątku. Połową liści wyłóż dno naczynia do pieczenia, uprzednio posmarowanego tłuszczem.

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Zeszklij ją na tłuszczu. Dodaj ją do miski z mięsem wraz z musztardą, jajkami, solą, pieprzem oraz siekanym czosnkiem. Po wymieszaniu wsyp bułkę tartą i ponownie wymieszaj.

Wyłóż połowę masy mięsnej na liście, a na niej połóż część kapusty. Rozłóż drugą połowę mięsa, zakryj ją kapustą, posmaruj koncentratem z wodą i wstaw do pieca o temp. 180 stopni Celsjusza na około 45 minut.

Zapiekanka
undefined

Źródło: canva.com/Solnuha, Getty Images Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram