Gołąbkowe lasagne, czyli zapiekanka z mięsa mielonego i kapusty
Zapiekanka à la lasagne złożona z mięsa mielonego i liści kapusty jest doskonałym sposobem na zrobienie gołąbków w łatwy sposób. Nie ma bowiem konieczności zawijania ich każdego osobno. Poniżej pokazujemy krok po kroku jak to danie wykonać.
Gołąbkowa lasagne będzie smakować szczególnie tym, którzy lubują się w klasycznej wersji tej potrawy. Jeśli chcesz sprawdzić, jak smakuje owa zapiekanka, ten przepis jest jednym z najprostszych i najszybszych.
Aby proces pichcenia się udał, należy koniecznie pamiętać o posmarowaniu naczynia żaroodpornego tłuszczem. W innym wypadku zapiekanka przypiecze się do szkła i nie uda się jej ładnie podać.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na gołąbkową zapiekankę
Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy najlepszy sposób na przechowywanie surowych ryb. Ten tekst poświęcony został metodzie na usunięcie gorzkiego smaku ze smażonej wątróbki.
Składniki:
1 kg mięsa mielonego
3 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki musztardy
2 jajka
pół szklanki wody
główka kapusty
sól
pieprz
olej
Zacznij od oderwania z kapusty brzydkich liści, umyciu jej pod bieżącą wodą i wycięciu głąba. Każdy liść oddziel od główki i sparz we wrzątku. Połową liści wyłóż dno naczynia do pieczenia, uprzednio posmarowanego tłuszczem.
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Zeszklij ją na tłuszczu. Dodaj ją do miski z mięsem wraz z musztardą, jajkami, solą, pieprzem oraz siekanym czosnkiem. Po wymieszaniu wsyp bułkę tartą i ponownie wymieszaj.
Wyłóż połowę masy mięsnej na liście, a na niej połóż część kapusty. Rozłóż drugą połowę mięsa, zakryj ją kapustą, posmaruj koncentratem z wodą i wstaw do pieca o temp. 180 stopni Celsjusza na około 45 minut.
Źródło: canva.com/Solnuha, Getty Images Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamel.se.pl