Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Smakowite gołąbki z mięsem drobiowym. Prosty i smaczny obiad
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 01.06.2022 21:40

Smakowite gołąbki z mięsem drobiowym. Prosty i smaczny obiad

Smakowite gołąbki z mięsem drobiowym. Prosty i smaczny obiad
canva/Ahanov Michael

Gołąbki z mięsem drobiowym i ryżem to świetna alternatywa dla tradycyjnych gołąbków z wieprzowiną. Gołąbki z kurczakiem i indykiem polane domowym sosem pomidorowym to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Poznaj przepis na smakowite gołąbki z mięsem drobiowym.

Gołąbki z mięsem drobiowym to rewelacyjny pomysł na obiad. Są lżejsze i bardzo aromatyczne, a oblane gęstym sosem pomidorowym błyskawicznie znikają z talerzy. Danie jest świetne zarówno na obiad, jak i na kolację na ciepło.

Kapustę z pysznym farszem możesz podać jako samodzielne danie, możesz również ugotować do nich ziemniaki lub podać je z pieczywem. Każda wersja smakuje wyśmienicie i każdy zawsze prosi o dokładkę. Gołąbki z mięsem drobiowym rozpływają się w ustach.

Danie z indykiem i kurczakiem polecane jest dla wszystkich, również dla osób zmagających się z wysokim cholesterolem lub będących na diecie. Białe mięso jest o wiele lżejsze od czerwonego i pozbawione tłuszczu. Gołąbki z mięsem drobiowym możemy jeść więc bez ograniczeń.

Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszny obiad z indyka- tu poznasz przepis na aromatyczny i pożywny gulasz drobiowy, posmakuje każdemu.

Przepis na gołąbki z mięsem drobiowym

Składniki:

  • filet z indyka

  • 2 filety z kurczaka

  • główka kapusty białej

  • jajko

  • duża cebula

  • 4 woreczki ryżu

  • łyżka ziół prowansalskich

  • sól, pieprz do smaku

Składniki na sos pomidorowy:

  • 2 puszki pomidorów krojonych

  • łyżka przecieru pomidorowego

  • szczypta suszonego oregano

  • 2 łyżki śmietany

  • szczypta cukru

  • sól, pieprz do smaku

Jak zrobić gołąbki z mięsem drobiowym?

Mięso umyj, osusz i zmiel w maszynce, przełóż do miski, ugotuj ryż w osolonej wodzie, sparz liście kapusty. Liście możesz sparzyć błyskawicznie w mikrofalówce. Mięso wymieszaj z ugotowanym ryżem, wbij jajko, dopraw przyprawami i dokładnie wymieszaj.

Farsz wykładaj na sparzone liście i zawijaj. Gołąbki poukładaj w garnku, wlej wodę na wysokość gołąbków, duś na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny, do miękkości kapusty.

Przygotuj sos: pomidory zblenduj i zagotuj razem z koncentratem pomidorowym, następnie dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i oregano. Do sosu dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Ugotowane gołąbki polej aromatycznym sosem i podaj, smacznego.

Zawijanie gołąbków

Źródło zdjęcia: canva/ Patrycja Strozka

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojegotowanie.pl