Cudowne ciasto bez pieczenia 3 Bit - lepsze niż kultowy batonik
Nie ma chyba nic lepszego niż domowe wersje słodyczy znanych z półek sklepowych. Wiemy, z czego są przygotowane, a przy tym równe dobrze smakują. Tak jest również w przypadku ciasta 3 bit. Receptura nie wymaga przy tym pieczenia, więc może sięgnąć po nią każdy.
3 bit skradnie serce każdego smakosza lubującego się w deserach bez pieczenia. To ciasto przygotujecie szybko, a przy tym będziecie mogli cieszyć się pysznym połączeniem masy budyniowej, herbatników i delikatnej, ubitej śmietanki .
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na ciasto 3 bit bez pieczenia
Składniki:
-
1 puszka masy krówkowej (do 500 g)
-
500 g herbatników typu petitki
-
3 kostki gorzkiej czekolady do oprószenia ciasta
Składniki na krem budyniowy:
-
200 g masła
-
2 budynie bez cukru
-
2 szklanki mleka
-
2 łyżki cukru
Składniki na masę śmietanową:
-
400 ml śmietanki 30-36 %
-
2 łyżki cukru
-
2 płaskie łyżki żelatyny
-
około 100 ml wrzątku
Przygotowanie:
Rozpoczynamy od przyrządzenia kremu. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu i studzimy. Masło wyjmujemy z lodówki i zostawiamy na blacie, żeby się ociepliło i zmiękło. Przenosimy je do niedużej, ale wysokiej miski. Ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, aż zrobi się puszyste i jasne.
Stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy całkowicie przestudzony budyń. Masę miksujemy dokładnie po dodaniu każdej porcji , aż składniki się połączą. Prostokątną, dużą formę — lecz nie większą niż 25 × 38 cm — wykładamy papierem do pieczenia.
Dno naczynia wypełniamy pierwszą warstwą herbatników. Na herbatniki wykładamy masę kajmakową z puszki. Robimy to powoli, tak aby herbatniki nie przykleiły się do łyżki. Na warstwę kajmaku wykładamy drugie piętro herbatników i rozprowadzamy na nim krem budyniowy. Przykrywamy go trzecim piętrem z herbatników.
Przygotowujemy masę śmietanową. Dwie płaskie łyżki żelatyny zalewamy odrobiną wrzątku i dokładnie mieszamy. Dolewamy trochę wrzątku i znowu mieszamy. Czynność powtarzamy, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Ten sposób pozwoli dodać odpowiednią ilość wrzątku i jednocześnie uniknąć powstania grudek w żelatynie.
Płyn przelewamy do innego małego naczynia i odstawiamy na 10 minut do przestudzenia. Bardzo dobrze schłodzoną śmietankę umieszczamy w wysokim naczyniu. Ubijamy ją mikserem. Na początku na mniejszych obrotach, stopniowo je zwiększając wraz ze zmianą konsystencji śmietany.
Po 1-2 minutach rozpoczynamy dodawanie cukru. Dodajemy go łyżka po łyżce, nie przerywając miksowania. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić a masa ubić na sztywno. Do tak przygotowanej śmietanki cienką strużką wlewamy żelatynę, nadal miksując zawartość miski.
Gotową masę śmietanową od razu wykładamy na herbatniki. Ciasto oprószamy drobno startą czekoladą i umieszczamy w lodówce do schłodzenia, minimum na 10 godzin . Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie także inne pyszne propozycje na desery bez pieczenia . Ta receptura pozwoli wam przygotować obłędne lekkie domowe ptasie mleczko . Przepis na ciasto bananowe z galaretką i herbatnikami sprawdzi się natomiast wtedy, gdy okaże się, że dysponujecie nadmiarem dojrzałych bananów.
Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:
Źródło zdjęcia: canva/Anna Łukasiewicz
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: aniagotuje