Smakosze.pl Przepisy Cudowne ciasto bez pieczenia 3 Bit - lepsze niż kultowy batonik
canva/prosiaczeq

Cudowne ciasto bez pieczenia 3 Bit - lepsze niż kultowy batonik

27 września 2021

Nie ma chyba nic lepszego niż domowe wersje słodyczy znanych z półek sklepowych. Wiemy, z czego są przygotowane, a przy tym równe dobrze smakują. Tak jest również w przypadku ciasta 3 bit. Receptura nie wymaga przy tym pieczenia, więc może sięgnąć po nią każdy.

3 bit skradnie serce każdego smakosza lubującego się w deserach bez pieczenia. To ciasto przygotujecie szybko, a przy tym będziecie mogli cieszyć się pysznym połączeniem masy budyniowej, herbatników i delikatnej, ubitej śmietanki .

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na ciasto 3 bit bez pieczenia

Składniki:

  • 1 puszka masy krówkowej (do 500 g)

  • 500 g herbatników typu petitki

  • 3 kostki gorzkiej czekolady do oprószenia ciasta

Składniki na krem budyniowy:

  • 200 g masła

  • 2 budynie bez cukru

  • 2 szklanki mleka

  • 2 łyżki cukru

Składniki na masę śmietanową:

  • 400 ml śmietanki 30-36 %

  • 2 łyżki cukru

  • 2 płaskie łyżki żelatyny

  • około 100 ml wrzątku

Przygotowanie:

Rozpoczynamy od przyrządzenia kremu. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu i studzimy. Masło wyjmujemy z lodówki i zostawiamy na blacie, żeby się ociepliło i zmiękło. Przenosimy je do niedużej, ale wysokiej miski. Ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, aż zrobi się puszyste i jasne.

Stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy całkowicie przestudzony budyń. Masę miksujemy dokładnie po dodaniu każdej porcji , aż składniki się połączą. Prostokątną, dużą formę — lecz nie większą niż 25 × 38 cm — wykładamy papierem do pieczenia.

Dno naczynia wypełniamy pierwszą warstwą herbatników. Na herbatniki wykładamy masę kajmakową z puszki. Robimy to powoli, tak aby herbatniki nie przykleiły się do łyżki. Na warstwę kajmaku wykładamy drugie piętro herbatników i rozprowadzamy na nim krem budyniowy. Przykrywamy go trzecim piętrem z herbatników.

Przygotowujemy masę śmietanową. Dwie płaskie łyżki żelatyny zalewamy odrobiną wrzątku i dokładnie mieszamy. Dolewamy trochę wrzątku i znowu mieszamy. Czynność powtarzamy, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Ten sposób pozwoli dodać odpowiednią ilość wrzątku i jednocześnie uniknąć powstania grudek w żelatynie.

Płyn przelewamy do innego małego naczynia i odstawiamy na 10 minut do przestudzenia. Bardzo dobrze schłodzoną śmietankę umieszczamy w wysokim naczyniu. Ubijamy ją mikserem. Na początku na mniejszych obrotach, stopniowo je zwiększając wraz ze zmianą konsystencji śmietany.

Po 1-2 minutach rozpoczynamy dodawanie cukru. Dodajemy go łyżka po łyżce, nie przerywając miksowania. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić a masa ubić na sztywno. Do tak przygotowanej śmietanki cienką strużką wlewamy żelatynę, nadal miksując zawartość miski.

Gotową masę śmietanową od razu wykładamy na herbatniki. Ciasto oprószamy drobno startą czekoladą i umieszczamy w lodówce do schłodzenia, minimum na 10 godzin . Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie także inne pyszne propozycje na desery bez pieczenia . Ta receptura pozwoli wam przygotować obłędne lekkie domowe ptasie mleczko . Przepis na ciasto bananowe z galaretką i herbatnikami sprawdzi się natomiast wtedy, gdy okaże się, że dysponujecie nadmiarem dojrzałych bananów.

Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:

ciasto 3 bit
ciasto 3 bit

Źródło zdjęcia: canva/Anna Łukasiewicz

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: aniagotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy