Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jakie przyprawy dodawać do gulaszu?
Renata Materlińska
Renata Materlińska 25.03.2022 23:12

Jakie przyprawy dodawać do gulaszu?

gulasz
canva/Lisovskaya

Gulasz jest jedną z bardziej lubianych potraw jednogarnkowych. Zwykle zawiera mięso i warzywa. Oczywiście nie może zabraknąć przypraw. Właśnie one decydują o smaku dania i aromacie. A wiesz jakie przyprawy dodawać do gulaszu? Oto lista tych najlepszych.

Doskonały gulasz powinien zawierać miękkie kawałki mięsa zanurzone w esencjonalnym sosie. Rodzaj mięsa przeznaczonego na gulasz wpływa na jego smak. Jednak decydującą rolę odgrywają przyprawy. To one mogą sprawić, że będzie mniej lub bardziej pikantny, ziołowy czy też korzenny.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jakie przyprawy dodawać do gulaszu?

Oprócz soli i pieprzu do gulaszu zwykle dodaje się dwie popularne przyprawy. Jest to listek laurowy oraz ziele angielskie. Przyprawy te nadają gulaszowi lekko korzennego, głębokiego smaku. Jednak po zakończeniu gotowania należy wyjąć je z gulaszu. Inaczej sprawią, że nabierze on gorzkawego smaku.

Jest to szczególnie ważne, jeśli gotujesz gulasz na dwa dni. A trzeba przyznać, że ta potrawa bardzo dobrze nadaje się do odgrzewania i chętnie gotujemy ją na zapas. Ważne jest też, by nie przesadzać z ilością przypraw. Na 1 kg mięsa wystarczy, jak użyjesz 3-4 ziarna ziela angielskiego i 1-2 listki laurowe. Ich nadmiar może zdominować smak potrawy.

Czym jeszcze doprawić gulasz?

Papryka mielona również jest bardzo popularnym dodatkiem do gulaszu. I to zarówno ta słodka, jak i ostra. Można też sięgnąć po paprykę wędzoną, która nada potrawie dymną nutę.

Papryką warto oprószyć przesmażane mięso. Jednak trzeba to robić pod koniec smażenia i niezbyt długo, bo papryka łatwo się przypala i nadaje potrawie goryczy.

Jagody jałowca są idealnym dodatkiem do gulaszu z dziczyzny czy z dodatkiem grzybów. Dzięki nim potrawa zyskuje leśny smak i aromat.

Zioła takie jak tymianek, rozmaryn czy majeranek również potrafią wzbogacić smak gulaszu. Tymianek i rozmaryn stosuj jednak z umiarem, bo mają wyraźny smak.

Jeśli szukasz pomysłu na niezwykły gulasz, zajrzyj do naszych przepisów. Niedawno pisaliśmy jak zrobić gulasz z żołądków drobiowych oraz gulasz z indyka z kurkami.

przyprawy
przyprawy

Źródło zdjęcia: canva/BartoszLuka

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram