Smakosze.pl
Zupa kalafiorowa

canva/Dar1930

Najprostszy przepis na zupę kalafiorową

6 Października 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Po rosole, pomidorowej i jarzynowej, kalafiorowa jest chyba jedną z najczęściej goszczących na polskich stołach zup. Nic dziwnego skoro, jest lekka, pełna ziół i szybka w przygotowaniu. Z naszego przepisu na pewno wyjdzie wam pyszna. Zwłaszcza jeśli wzbogacicie ją o szczyptę kurkumy.

Tę zupę przygotujecie dosłownie w chwilę. Jeżeli macie w lodówce gotowy bulion, zrobi się niemal sama. Koniecznie dodajcie do niej kurkumy. Ta przyprawa nada zupie pięknego koloru oraz świetnie podkręci smak dania, zwłaszcza jeśli przyprawę lekko podsmażymy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na cudownie lekką i smaczną zupę z kalafiora

Składniki:

  • 1 średni kalafior

  • 500 g ziemniaków

  • 1 średnia marchewka

  • 1 cebula dymka lub mała cebulka i pół małego pęczka szczypiorku

  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub innego

  • solidna garść posiekanego koperku

  • 3 ząbki czosnku (opcjonalnie)

  • śmietanka do zabielenia

  • olej rzepakowy do smażenia

  • szczypta kurkumy

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Z kalafiora zdejmujemy okalające go liście i odcinamy wystający głąb. Płuczemy go pod zimną wodą, a następnie odcinamy wszystkie różyczki. Pozostałe warzywa także myjemy i obieramy. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew zaś w plasterki.

Kopytka

Co zrobić, by kopytka nie wyszły twarde?

CZYTAJ DALEJ

Dymkę siekamy, a czosnek kroimy w plasterki. W dużym garnku rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulkę. Dodajemy pokrojony czosnek i kurkumę. Całość chwilę przesmażamy.

Wrzucamy pozostałe warzywa i zalewamy je bulionem. Zawartość garnka zagotowujemy na dużym ogniu, a następnie zmniejszamy go i gotujemy zupę przez ok. 15-20 minut pod przykryciem.

Do gotowej zupy wrzucamy posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy w miskach, a każdą z porcji zabielamy śmietanką według preferencji. Smacznego.

Wypróbuj także przepisy na inne aromatyczne zupy. Szczególnie polecamy ten treściwy krem z papryki oraz prostą w wykonaniu i pyszną pieczarkową. Z pewnością rozgrzeją was w chłodne jesienne popołudnia.

kalafiorowa w misce

kalafiorowa w misce

Źródło zdjęcia: canva/vanillla

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

POLSKIE ZUPY - CZY MAJĄ PRZED TOBĄ TAJEMNICE? 10 PYTAŃ DLA SPECJALISTÓW

Pytanie 1 z 10

Do krupniku tradycyjnie dodajemy:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: aniagotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Zaskakująca, słodka surówka z selerem i ananasem

Przepisy

Zaskakująca, słodka surówka z selerem i ananasem. Ideał do letnich obiadów

Czytaj więcej >
kotlety schabowe

Przepisy

Kruche i soczyste kotlety schabowe w jogurtowej marynacie. Tani i pyszny obiad

Czytaj więcej >
siostra Anastazja, ogórki konserwowe

Przepisy

Wyśmienite ogórki konserwowe curry według przepisu niezawodnej siostry Anastazji

Czytaj więcej >
tarta z truskawkami

Przepisy

Prosta tarta z truskawkami. Idealny deser na Dzień Matki

Czytaj więcej >
Prosty patent na wiosenną zupę kalafiorową

Przepisy

Prosty patent na wiosenną zupę kalafiorową

Czytaj więcej >
Niezwykły sposób na wykorzystanie skórki arbuza

Przepisy

Niezwykły sposób na wykorzystanie skórki arbuza. Już nie wyląduje w koszu

Czytaj więcej >