Smakosze.pl
Zupa kalafiorowa

canva/Dar1930

Najprostszy przepis na zupę kalafiorową

27 Września 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Po rosole, pomidorowej i jarzynowej, kalafiorowa jest chyba jedną z najczęściej goszczących na polskich stołach zup. Nic dziwnego skoro, jest lekka, pełna ziół i szybka w przygotowaniu. Z naszego przepisu na pewno wyjdzie wam pyszna. Zwłaszcza jeśli wzbogacicie ją o szczyptę kurkumy.

Tę zupę przygotujecie dosłownie w chwilę. Jeżeli macie w lodówce gotowy bulion, zrobi się niemal sama. Koniecznie dodajcie do niej kurkumy. Ta przyprawa nada zupie pięknego koloru oraz świetnie podkręci smak dania, zwłaszcza jeśli przyprawę lekko podsmażymy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na cudownie lekką i smaczną zupę z kalafiora

Składniki:

  • 1 średni kalafior

  • 500 g ziemniaków

  • 1 średnia marchewka

  • 1 cebula dymka lub mała cebulka i pół małego pęczka szczypiorku

  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub innego

  • solidna garść posiekanego koperku

  • 3 ząbki czosnku (opcjonalnie)

  • śmietanka do zabielenia

  • olej rzepakowy do smażenia

  • szczypta kurkumy

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Z kalafiora zdejmujemy okalające go liście i odcinamy wystający głąb. Płuczemy go pod zimną wodą, a następnie odcinamy wszystkie różyczki. Pozostałe warzywa także myjemy i obieramy. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew zaś w plasterki.

Kopytka

Co zrobić, by kopytka nie wyszły twarde?

CZYTAJ DALEJ

Dymkę siekamy, a czosnek kroimy w plasterki. W dużym garnku rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulkę. Dodajemy pokrojony czosnek i kurkumę. Całość chwilę przesmażamy.

Wrzucamy pozostałe warzywa i zalewamy je bulionem. Zawartość garnka zagotowujemy na dużym ogniu, a następnie zmniejszamy go i gotujemy zupę przez ok. 15-20 minut pod przykryciem.

Do gotowej zupy wrzucamy posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy w miskach, a każdą z porcji zabielamy śmietanką według preferencji. Smacznego.

Wypróbuj także przepisy na inne aromatyczne zupy. Szczególnie polecamy ten treściwy krem z papryki oraz prostą w wykonaniu i pyszną pieczarkową. Z pewnością rozgrzeją was w chłodne jesienne popołudnia.

kalafiorowa w misce

kalafiorowa w misce

Źródło zdjęcia: canva/vanillla

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

POLSKIE ZUPY - CZY MAJĄ PRZED TOBĄ TAJEMNICE? 10 PYTAŃ DLA SPECJALISTÓW

Pytanie 1 z 10

Do krupniku tradycyjnie dodajemy:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: aniagotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Jajecznica na boczku - idealny początek dnia

Czytaj więcej >
Biszkopt

Przepisy

Dlaczego warto dodać olej do biszkoptu?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak gotować powidła śliwkowe, żeby się nie przypalały?

Czytaj więcej >

Przepisy

Sprawdzony przepis na domowy sękacz

Czytaj więcej >

Przepisy

Zapiekany kalafior z sosem serowym - szybki i pyszny obiad

Czytaj więcej >
Zupa z bakłażana i soczewicy

Przepisy

Rozgrzewająca zupa z bakłażana i soczewicy w sam raz na jesień

Czytaj więcej >